Sus
Plaja Nacpan, Palawan

Am mai povestit eu pe aici, prin blog, cum m-am întors cu febra Dengue din Filipine, dar am zis să nu se rătăcească subiectul în negura articolelor lungi.  Și, pentru că vine sezon de fugit în locuri calde, zic să reiau.

Când acasă încep zăpezile, ce poate fi mai frumos decât să lenevești pe o plajă.

Când acasă încep zăpezile, ce poate fi mai frumos decât să lenevești pe o plajă.

Sincer, până acum nu am acordat o prea mare atenție vaccinurilor sau tratamentelor pentru bolile pe care le poți lua în călătorie. Adică, nici nu le-am ignorat complet – am verificat întotdeauna dacă există vaccinuri obligatorii pentru țara pe care urma să o vizitez. Dar, dacă tratamentele se încadrau la categoria recomandat, nu le mai acordam prea mare atenție.

Apoi, a mai fost și principiul „nu mi se întâmplă chiar mie”, alături de  „sunt țări destul de turistice / traficate, nu au probleme de-astea”.

Parasailing în Boracay

Parasailing în Boracay

Febra Dengue

Dar mi s-a întâmplat chiar mie – febra Dengue, într-una dintre cele mai turistice țări – Filipine.

Febra Dengue, transmisă de țânțari, este cea mai răspândită boală ce poate fi făcută în Filipine. Dar și alte țări au parte de ea – de la Etiopia, la Nepal, via Brazilia. Și, cel puțin deocamdată, nu există vaccin care să o poată preveni.

Pentru Dengue nu există nici un tratament specific. Paracetamol sau algocalminul se pot folosi pentru a scădea febra. Este însă nevoie de o monitorizare permanentă. La mine trombocitele și leucocitele au scăzut mult și au avut nevoie să fie supravegheate continuu. Nu trebuie luată aspirină, deloc.

Irealul verde al orezăriilor

Irealul verde al orezăriilor

Ca simptome – am avut  dureri de cap și febră mare, peste 40, care aducea cu ea amețeli și o senzație dubioasă de semi – conștiență. Mă dureau foarte tare oasele, îmi venea să vomit.

Deși boala nu este chiar fatală, în anul în care fusese publicat ghidul meu, 193 persoane muriseră de Dengue. Deci este important să fii monitorizat și supravegheat.

Cum nu există vaccin, metodele de prevenire se rezumă la aplicarea cremelor anti-țânțari (DEET mai mare de 50), haine care acoperă cât mai mult din piele, plase de țânțari și a spirale împotriva țânțarilor, camere cu aer condiționat sau ventilatoare.

Recunosc, eu nu prea am făcut asta. Dar nici țânțarii nu se țineau roi după mine. Concluzia a fost – îi vezi, nu îi vezi, de acum te protejezi. Autan. Din ’92!

Apusurile au meritat toată febra

Apusurile au meritat toată febra

Norocul meu a fost ca s-a întâmplat în ultima zi a vacanței. Când am realizat că mâine de dimineață plecăm, parcă a început să mi se facă puțin rău. După un timp a devenit însă îngrijorător, căci eu, deși sensibilă la întoarceri acasă, parcă nu fac totuși febră 40, am frisoane și dureri mari de cap și de oase.

Aveam să suspectez apoi, și să aflu concret după un timp, că sufeream de Febră Dengue. Partea rea era că urmau 3 zboruri, o plimbare cu tuk tuk, una cu barca, însumând vreo 40 de ore până la București. Partea bună a fost că nu mi-a fost frică de zboruri. Nici nu le-am conștientizat.

Ultima seară

Ultima seară

Cum am petrecut la spital

La București, direct din aeroport, am mers la Medicover și de acolo la spital (cu ambulanță, sirenă, scaun cu rotile – ce mai, tot tacâmul), unde am fost internată timp de 8 zile, până mi-am revenit și am plecat acasă. Un fel de „de la bal la spital”, cu adaptările de rigoare.

Cu febră dengue la Spitalul Victor Babeș

Cu febră dengue la Spitalul Victor Babeș

Medicii, asistentele și infirmierele de la Victor Babeș – boli infecțioase și tropicale, s-au purtat super profi. Am fost testată de vreo 20 de boli – de la Chikungunya (ultimul răcnet în domeniu) la SIDA. A fost prima mea experiență cu internările și spitalele și poveștile auzite nu erau încurajatoare. Dar am fost tratată excelent, fără ca vreo clipă cineva să aștepte ceva de la mine.

Bine, că eu mi-am imaginat că voi sta într-un salon cu alți infectați de boli tropicale, care vin și ei din călătorii și vom povesti despre locuri de vizitat, hosteluri sau vom cânta seara la chitara, e o altă poveste.

Palawan

Palawan

Recunosc că, până acum, nu am fost foarte vigilentă, iar țânțarii nu păreau foarte agresivi. Nu se va mai întâmpla, mulțumesc de avertisment! Sunt recunoscătoare  că m-am îmbolnăvit în ultima seară de vacanță.

Voi ați avut vreo situație de genul acesta? Faceți vaccinuri când plecați în călătorii?

Tot din categoria ‘nevoie de medic în călătorie’ are și Veve un articol, despre cum un coatis brazilian a plimbat-o prin Rio pentru administrarea vaccin antirabic. 

Arhipelagul Bacuit

Arhipelagul Bacuit

Comentează ceva...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.