Sus
Senegal

Saint Louis a fost prima interacțiune cu Senegal și a însemnat ce îmi place mie mai mult și mai mult la o călătorie. Nu neapărat atracții în sensul de dicționar al cuvântului, dar străzi frumoase, ca de carte poștală, localnici vorbăreți, artiști și multă viață care se întâmplă la vedere.

Este prima așezare a francezilor din Africa de Vest și fosta capitală a Senegalului. Arhitectura colonială, deși cam decolorată și cam în paragină, supraviețuiește totuși. Dă locului un aer de orășel din America de Sud. Mă face să mă gândesc – dacă acum arată așa, cât de spectaculos era în vremurile lui de glorie.

Bărcuțe colorate în Saint Louis

Bărcuțe colorate în Saint Louis

Centrul orașului este așezat pe o insulă în râul Senegal, dar orașul se întinde și pe continent, unde au un port și o comunitatea foarte animată de pescari.

Insula este accesibilă datorită unui pod lung de 500m, o ispravă a ingineriei!

Pont Faidherbe, la răsărit

Pont Faidherbe, la răsărit

Pont Faidherbe din Saint Louis, Senegal

E faimos podul ăsta, cel mai cunoscut reper al orașului. Arcadele de metal au fost proiectate de Gustav Eiffel, chiar el. Adus aici în 1897, la inițiativa lordului Faidherbe (de unde și numele), care a decis construirea primului pod peste râul Senegal. Până atunci ajungeau pe insulă cu barca.

Inițial, podul a fost proiectat pentru a traversa Dunărea. Unde să o traverseze mai exact, nu am găsit informația. Dar să fi fost oare le noi? Să fi fost oare un parteneriat – noi dăm piulițele pentru turn, Eiffel face un pod pentru Dunărea noastră? ?️‍♀️

Podul din Saint Louis

Podul din Saint Louis

Podul în cauză are o lungime de 507 m și poate fi trecut pe jos sau cu mașina. Sau cu căruța, după caz. A fost renovat și reabilitat acum câțiva ani, deci treci cu încredere pe el.

Portul din Saint Louis

Portul din Saint Louis

Plimbare cu căruța prin Saint Louis, Senegal

Când Gino a întrebat dacă vrem o plimbare cu căruța am zis nuuuuu, fără să mă gândesc prea mult. Cum să ne dedăm la astfel de activități turistice? Mă și imaginam ca oamenii ăia care se plimbă cu căruța prin Central Park. Doar că pe parcursul zilei ideea n-a mai părut așa de rea. Mai ales că și Lavinia voia și mai ales că am găsit și un vorbitor de spaniolă.

Cu căruța pe străzile din Saint Louis

Cu căruța pe străzile din Saint Louis

Dacă în franceză nu zic două cuvinte, parcă în spaniolă se mai leagă. Plus că ador limba asta. Se pare că sunt pe aici mulți angajatori din Spania, plus că se învață și în școală. Și vânzătorii ambulanți știau cuvinte în spaniolă.

Oricum, am promis atunci că nu mai refuz niciuna dintre activitățile de călătorie. Pentru că a fost foarte mișto și a meritat din plin.

Bărci-tablou în Saint Louis

Bărci-tablou în Saint Louis

Cel mai bun mod să explorezi o parte mai mare din oraș este cu căruța cu cai, mijlocul de transport specific locului. Mânuitorul de cai, care era în același timp și ghid, ne-a arătat și povestit diverse despre oraș, ne-a plimbat prin locurile mai de interes, am vorbit despre populația care nu folosește metode contraceptive și care umple străzile cu o puzderie de copii, veseli și gălăgioși.

Ultima oprire a deplasării cu căruța a fost în port.

O plajă din Saint Louis

O plajă din Saint Louis

Străduțe frumoase

Străduțe frumoase

Guet N’Dar

Langue de Barbarie este o fâșie de pământ lungă și îngustă (400 m), o peninsulă care separă Atlanticul de râul Senegal. Mai treci un pod ca să ajungi pe ea. Aici, pe peninsulă, este Guet N’Dar o zonă a pescarilor și una dintre cele mai mari plaje din Saint Louis.

Cu ghidul conducător de căruță la Guet N'Dar

Cu ghidul conducător de căruță la Guet N’Dar

Am ajuns la apus și a fost superb. Tare bun loc de observat îndeletnicirile locale, foarte vizual. Sunt zeci de pirogi (bărci tradiționale de lemn), colorate în fel și chip. Pleacă dimineața în larg și seara se întorc cu captura de peste zi. Peștele este căsăpit, transportat sau vândut acolo, direct pe plajă. Este un spectacol și un punct-musai în oraș.

La apus, în port

La apus, în port

Cumpărături în Saint Louis, Senegal

Străduțele din centrul din Saint Louis sunt pline de ateliere de artă, buticuri, croitorii sau magazine de țesături. Plus că, dacă vrei să faci cumpărături, mi se pare un mediu mai relaxat decât în Dakar, de exemplu.

Tablouri expuse pe stradă, în Saint Louis

Tablouri pe stradă

Preferatul meu a fost La Liane, un loc care ajută femeile cu probleme – care locuiesc pe stradă sau care sunt singure și nu se pot întreține. Ei au deschis un atelier, cu un spațiu comercial atașat, unde să vândă produse create de aceste femei. Le și poți vedea la lucru, în spatele mașinilor de cusut. Au trei reguli pe care să le respecte când creează obiectele ce ajung pe rafturile magazinelor – să fie prietenoase cu mediul, să fie tradițional africane și să fie unice.

Le-am susținut și eu cu o traistă și niște cercei.

La Liane, magazinul ce dă vinde lucrările femeilor din Saint Louis.

La Liane, magazinul ce dă vinde lucrările femeilor din Saint Louis.

Am stat la un hotel special în Saint Louis, o clădire veche colonială în centrul vechi al orașului. Pe lângă camerele confortabile, curate și tare drăguț amenajate, hotelul în sine este foarte frumos. Cu terase mari, în aer liber de unde se vedea podul Faidherbe! Cu un restaurant unde am avut atât de multe din care să alegem la micul dejun (inclus). Plus niște oameni tare prietenoși.

Și zona era atrăgătoare, cu restaurante și multe magazinașe în jur. Și sigură, puteai să te plimbi lejer pe acolo, chiar și noaptea.

Saint Louis, Senegal

Un restaurant lângă hotel

random în Saint Louis

Random în Saint Louis

Activități în Saint Louis

În orășelul ăsta mic are loc unul dintre cele mai importante evenimente culturale din Africa de Vest, Festivalul de Jazz de la Saint Louis. Se întâmplă în fiecare an la începutul lui mai și aduce aici cântăreți de care ascultătorii de jazz sigur au auzit.

Sau, într-una din zilele dintre Crăciun și revelion se întâmplă aici Les Fanals – Felinarele. Este un festival colorat, care replică obiceiuri și ritualuri din sec. 18 la care obișnuiau să participe familiile bogate. În timpul evenimentului, oamenii se îmbracă în costume elaborate, de epocă, și decorează felinare gigantice care plutesc pe străzile coloniale ale orașului.

Saint Louis, Senegal

Saint Louis, Senegal

Dacă ai nevoie de alte detalii despre Saint Louis sau Senegal, lasă un comentariu și răspund cu drag. Și nu uita să verifici și celelalte articole de pe În Sandale, pentru inspirație și recomandări de călătorii.

Iar dacă ți-au plăcut articolele poți să te abonezi la newsletterul În Sandale, care să te anunțe când apar povești noi pe blog. Totodată, mi-ar plăcea să ne împrietenim și pe Instagram și Facebook.

FiY: Există posibilitatea să găsești link-uri de afiliere presărate prin acest minunat articol, gratuit și destul de muncit. Teoretic, eu primesc un mic comision, dacă tu cumperi vreun produs folosind link-urile în cauză. Practic, nu s-a întâmplat niciodată până acum, deci nu știu dacă e chiar adevărat.

Saint Louis, Senegal

Saint Louis, Senegal

Artă stradală în Saint Louis

Artă stradală în Saint Louis

Haine la uscat, Senegal

Haine la uscat, Senegal

Și standurile de fructe sunt pitorești pe aici

Și standurile de fructe sunt pitorești pe aici

Multe mașinuțe amărâte

Multe mașinuțe amărâte

În Saint Louis emoția e de nedescris...

Pe străzile din Saint Louis, emoția e de nedescris 

Picturalul Saint Louis

Picturalul Saint Louis

Cutii cu artă

Cutii cu artă

Comentează ceva...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.