Sus
Fathala WildLife Reserve, Senegal

În Senegal, mai prin sud așa, există un loc unde poți să mergi să păstorești leii! Să îi mâni ușor de la spate, să fii efectiv la un metru de ei, să îi pozezi și să îi privești admirativ și inferior.

Se întâmplă la Fathala Wildlife Reserve, undeva în centrul țării, aproape de granița cu Gambia. Fathala asta este o rezervație naturală, în delta râului Sine – Saloum, o zonă superbă din Senegal.

Am scris în acest articol despre alte lucruri interesante de făcut în Senegal:

11 LOCURI DE VIZITAT ÎN SENEGAL

Cu doi lei, în Senegal

Cu doi lei, în Senegal

Eu, așa, de fel, nu sunt cel mai mare fan de activități cu animale. Adică, am adorat sesiunile de safari din Tanzania, au fost cu adevărat impresionate. Dar, altfel, grădinile zoologice sau alte parcuri cu animale nu sunt chiar pe lista mea. Rezervația asta naturală era în drumul nostru prin Senegal, spre Gambia. Iar eu chiar vreau să cred povestea cu intenții bune a locului.

Burtică în care a încăput un măgar

Burtică în care a încăput un măgar.

Plimbând leii la Fathala Wildlife Reserve

Plimbând leii la Fathala Wildlife Reserve

Este adevărat că nu este chiar o acțiune naturală și aduce mai mult a o ședință foto, decât a sesiune de observare a acestor animale regale. Dar este și un sentiment pe care nu îl trăiești prea des. Un amestec de teamă și curiozitate și reținere și impresionant și vinovăție și incredibil.

Leii în cauză sunt crescuți în rezervație, iar îngrijitorul ne-a asigurat că nu sunt sedați și, în niciun caz, agresați. Omul se purta foarte drăgăstos cu ei, plus că avea pe brațe dovezile unor îmbrățișări mai vechi. Ne-a mai povestit că sunt îngrijiți și hrăniți bine înainte de a fi trimiși să pozeze cu turiștii doritori. Asta ca să nu li se trezească vreo poftă.

Față de leu mulțumit, Fathala Wildlife Reserve

Fathala Wildlife Reserve

Mâncau regulat, o dată la 4 zile, câte un măgar pe cap de felidă și arătau a lei mulțumiți, pufoși și pieptănați. Acum, după ce că mă încerca un sentiment de milă-vinovată pentru leii semi-sălbatici, îmi mai pare rău și de măgari. Pentru a nu le alimenta instinctul de vânătoare, nu sunt niciodată hrăniți cu animale vii.

Se pare că asta era rețeta protectoare – îi cunoșteau de mici și îi săturaseră cu măgari. Plus că nu ar ataca neprovocați, zic băieții ăștia. Am primit și niște bețe frumos colorate, care, teoretic, ne ofereau autoritate în fața leilor. Practic, ne făceau să arătăm ca niște păstori. Puteam să le cumpărăm la final, pe post de suvenir. Erau inscripționate cu numele leilor și cu anul curent, ca să nu uiți când ai mers.

Bețele pentru păstorit.

Bețele pentru păstorit.

M-au primit prietenos leuții ăștia

M-au primit prietenos leuții ăștia

Altfel, leii păreau în deplinătatea facultăților mintale, ba chiar cu multă personalitate la vedere. Plus că păreau sănătoși și cu blană curată, strălucitoare. Spre deosebire de leii din safariurile din Tanzania, care erau sărăcuții cam slabi și plini de muște.

Protocolul regal la întâlnirea cu leii

Oricum, sunt o grămadă de reguli pe care trebuie să le respecți la întrevederea cu animalele. Ca în cazul oricărei întâlnirii regale, există un protocol de urmat.

În niciun caz nu îi atingem. Nu stăm în fața lor, nu purtăm ochelari de soare, nu trebuie să avem haine prea largi. Sau imprimeuri cu animal print. Sau să fim dezlegați la șireturi, că se trezește pisicuța din ei.

Nu am avut voie cu genți, poșete sau cu rucsac, le-am lăsat pe toate în niște dulăpioare cu cheie. Nu vorbim prea tare, nu facem mișcări bruște sau de dans. Oricât de firesc ar părea, nu ai voie să faci plecăciuni sau să îngenunchezi în fața regilor. Și stăm doar în locurile indicate de ghizi.

Gașca de curajoși care a mers cu leii, Fathala Wildlife Reserve

Gașca de curajoși care a mers cu leii, Fathala Wildlife Reserve

Și ți se mai amintește de câteva ori că e musai să respecți toate astea, căci, deși leii au fost crescuți de și printre oameni, sunt totuși animale sălbatice și există riscuri. Până acum nu s-a întâmplat niciun incident, niciun turist nu a fost mâncat sau agresat. Iar oamenii ăștia vor să păstreze situația așa.

Acum, mă gândesc că dacă ar fi fost lei anesteziați ar fi fost și ei mai docili, nu?!

Au și o regulă de înălțime, care să restricționeze accesul copiilor – nu ai voie să intri dacă măsori sub 1.5 m. Și nu există varianta de a ține copilul în brațe, după gât sau în rucsac.

Hello, domnilor lei!

Hello, domnilor lei!

Un portret de leuț.

Un portret de leuț.

Plimbarea cu leii la Fathala Wildlife Reserve

Vizitele încep la niște ore stabilite. Grupul nostru este preluat de ghid, un munte de om, care ne explică regulile, ce avem voie să facem și ce nu. Suntem noi, plus niște doamne și domni din Germania.

Ne oprim pentru o primă sesiune foto, leii în față noi, pe rând, în spatele lor. Mai primesc din când în când câte o bucățică de carne, ca să fie buni și să stea cât ne perindăm noi pe lângă ei.

Apoi vine partea care dă efectiv numele activității – plimbarea cu leii. Ei merg în față și noi, cu toiagul, unul câte unul, în spatele lor. Trebuie să mergem constant și cât mai aproape de animăluțe. Clar nu este o atmosferă pe care să o cataloghezi ca relaxată. Și nu doar de la noi care nu ne îndeletnicim cu asta zilnic. Dar și de la ghizi care sunt foarte atenți, categorici și ușor încordați.

Un om perfect pentru job-ul de îmblânzitor de lei.

Un om perfect pentru job-ul de îmblânzitor de lei.

Leuț la masă, Senegal

Leii sunt alimentați cu mici treat-uri

Ultimul set de fotografii îl facem cu leii în copac, noi privind admirativ de jos. Dar deja dau semne de plictiseală și ne este clar că ei sunt cei care decid că întâlnirea este gata!

Am terminat vizita cu un sentiment de recunoștință față de animalele astea, care ne-au lăsat așa de aproape de ei. Clar nu este o experiență uzuală și nu cred că voi mai participa vreodată la așa ceva.

Dacă au și puiuți când îi vizitezi, poți să te joci puțin cu ei. Acum, când am mers noi, copiii deja crescuseră și nu mai era chiar o plăcere să îi smotocești. În total erau 5 lei rezidenți în rezervație.

Distracția asta costă aproximativ 40$ de persoană. Poți plăti în franci sau dolari, în funcție de ce ai prin portofel. Iar vizita durează undeva la 30 – 40 minute.

Nu atingeți: Fathala Wildlife Reserve

Rezervația asta este formată din aproximativ 6000 de hectare de pădure și mlaștini, zonă protejată, varianta Senegalului pentru safari. Zona nu este nici pe departe la fel de abundentă în viață ca parcurile din Tanzania, Kenya sau Africa de Sud, dar, decât deloc, merge și asta. 🙂

Mai există și alte animăluțe la Fathala Wildlife Reserve

Mai există și alte animăluțe la Fathala Wildlife Reserve

Rezervația a fost creată de către un medic veterinar, Dr. Willem Burger, și de Arnold Neethling, proprietarul Botlierskop Private Game Reserve din Africa de Sud. Planul inițial era să mute niște exemplare de antilopă, specie în pericol, în parcurile din Africa de Sud. Dar, cum lucrurile s-au dovedit mai complicate, iar exportul acestor animale era interzis, au decis să facă parcul aici.

Au primit șase dintre antilopele pe cale de dispariție pentru noua lor rezervație, iar parcul urma să fie numit Fathala Wildlife Reserve. Fathala înseamnă „nu atingeți” în mandinka, limba unui grup etnic, rezident în zonă.

Se mai întâmplă și alte lucruri aici la Fathala, plimbarea cu leii este doar una dintre activități.

Conceptul a inclus și o cabană fancy plus corturi luxoase, unde turiști să se poată caza și petrece noaptea. Se pot face tururi de safari în sensul clasic, cu mașină și ghid, excursii cu barca, excursii în satele locale și, desigur, plimbarea cu leii. Poți să întâlnești pe aici, printre altele, girafe, zebre, antilope, rinoceri, bivoli sau facoceri.

Comentează ceva...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.