Sus
Somaliland

Așa o surpriză frumoasă a fost bucata asta de lume! Lonely Planet zice că Somaliland este pentru călători experimentați, cu simț de aventură. Dar eu îi zic „fugi de-aici”. Dacă stai cât de cât bine cu șalele, ești bun de mers.

Căci am venit pe de-a dreptul dinspre Djibouti, și-am traversat deșertul pe un drum lung de vreo 400 km, care nu exista. Adică nu doar că nu exista în Google Maps. Nu exista nici în realitate. Ne-am zgâlțâit în Land Cruise-ul ăla mai ceva ca în mașina de spălat, de m-am ales cu un cucui și un picior de ștrumf, albăstrui. ?

Berbera, Somaliland.

În Berbera, al doilea oraș ca mărime din Somaliland.

Am plecat la 09:00 din Djibouti, și, 15 ore mai târziu, am ajuns în capitală, la Hargeisa! Că a fost cel mai… neobișnuit drum din viața mea, este ușor de crezut. Dar Gino a zis că nici el, în toate sutele și miile de țări văzute, n-a mai făcut așa traseu. Deci clar e special!

Am mers pe ceva foarte departe de a fi drum și foarte aproape de a fi ce lasă o viitură în urmă. Cred că m-am minunat de mașina în care eram, o Toyota Land Cruiser, la fiecare minut. Prin ce hârtoape a trecut și a rămas funcțională! Și clar nu era nici primul, nici ultimul drum care îl făcea.

Dacă ești mai fan de conținut video, aici seria lui Gino din Somaliland.

Somaliland

Aici eram la un punct de control intermediar, domnul cu prosop la brâu numai ce ne verificase pașapoartele.

Și chiar și după ce am pătimit drumul ăsta, tot zic că a fost surpriză frumoasă Somalinad.

Se găsesc aici niște surprinzător-de-bine-păstrate desene pe stânci, capitala are viață și pare că se dezvoltă, sunt peisaje frumoase și piețe animate, pline de tot felul de ființe.

Piața de animale, Somaliland

Piața de animale, Somaliland

Dar, dincolo de toate astea, sunt două lucruri care motivează din plin o călătorie aici. În primul rând oamenii. Sunt tare prietenoși, au câte un zâmbet bun pentru fiecare dintre rătăciții care ajung prin lumea lor și vin să îți vorbească și să îți mai dea câte o informație care pare că îți lipsește.

Pe străzile din Hargeisa

Pe străzile din Hargeisa

Și-apoi, ca să înțelegi. Să înțelegi ce se întâmplă și cum se trăiește în colțul ăsta de lume, asociat cu pirați, foamete, conflicte și atacuri. Să înțelegi că lucrurile nu sunt întotdeauna așa cum par.

Să înțelegi că viața se desfășoară firesc – cu mers la parfumerie, la piață, la tuns, la bancă, cu bună ziua pe stradă.

Să înțelegi că Somaliland nu este Somalia.

O zi normală în Hargeisa

O zi normală în Hargeisa

Somaliland a zis că vrea să fie independentă de Somalia în 1991! Și ce dacă mai nimeni (cu excepția Taiwan-ului) nu a vrut să o recunoască drept țară. Nu a contat – de 32 de ani se comportă și funcționează ca un stat de sine stătător.

Oricum, iubirea dintre cele două nu a ținut prea mult. S-au combinat în 1960, după ce amândouă au scăpat de sub asuprirea colonialistă a italienilor (Somalia), respectiv a englezilor (Somaliland).

Somaliland zice că nu a fost de acord cu dorințele expansioniste ale Somaliei, ei au vrut pace și armonie. Mă rog, lucrurile nu sunt niciodată atât de simple. Dar realitatea din teren arată că au reușit să fie o națiune pașnică, sigură, să aibă un guvern independent, alegeri democratice și o istorie distinctă.

Berbera, Somaliland

Berbera, Somaliland

Așa că este foarte important pentru localnici să faci distincția între Somaliland și Somalia. I-a aruncat doamna de la misiunea Somaliland din Djibouti niște priviri ucigașe ghidului când a zis că vrem vize de Somalia… ??‍♀️

Oamenii din Somaliland sunt foarte mândri de independența lor, câștigată și dusă cu greu. Și se simt nedreptățiți că țara lor nu este răscunoscută.

Barbera, Somaliland

Berbera, Somaliland

Viza pentru Somaliland

Dacă ai de gând să intri terestru în țară, cum am făcut noi, e nevoie să ai deja viza când ajungi la graniță. Trebuie să aplici la una dintre „reprezentanțele” Somaliland. Pentru o țară care nu există, sunt destul de multe state unde există astfel de misiuni, printre care și vecinele Etiopia și Djibouti.

Undeva în Somaliland!

Undeva în Somaliland!

Noi am mers la cea din Djibouti, iar procesul a fost destul de simplu, iar doamna de la ghișeu destul de drăguță.

Ai nevoie de o poză tip buletin
Costul vizei este 60$.
Termenul oficial de ridicare a pașaportului cu viză este 24 ore. Dar noi le-am primit în vreo 2 ore.

Costul și procesul pentru viza a fost inclus în turul aranjat prin Djibouti & Somaliland de Moussa și a lui Massigo Djibouti Travel Guide, care s-au ocupat de noi prin Djibouti.

Viza o poți obține și la sosiere, în cazul în care zbori în Somaliland.

Băiatul din Djibouti avea un fel de parteneriat cu o agenție din Somaliland, și ne-a plasat ei pentru a doua parte a călătoriei.

Visit Horn Africa a fost agenția, iar ghidul – Guled. Foarte mișto! Un băiat de vreo 27 de ani, care vorbea o engleză superbă și care știa să ne spună lucruri despre țara lui. Și care era și amuzant și drăguț pe deasupra. După ce a întrebat dacă nu aș vrea să îmi completez colecția de brățări cu ceva care să amintească de Somaliland, am știut că e ce trebuie. ?

Hargeisa, Somaliland

Hargeisa, Somaliland

Visit Horn Africa organizează călătorii în mai multe teritorii și țări din zonă, ca Eritreea, Somalia, Djibouti, Sudanul de Sud, Socotra etc. Mi se par o opțiune bună pentru Cornul Africii.

Somaliland este o țară musulmană

Și asta se simte și se vede, așa că trebuie să te porți ca atare. Regulile sunt clasice – te îmbraci decent, nu te pipăi cu reprezentanții sexului opus, nu bei alcool. Dacă e și Ramadan, nu bei și nu mănânci pe stradă în timpul zilei. Și crești și gradul de toleranță la încetineală, căci oamenii nu sunt în cea mai bună formă a lor.

M-au acoperit și pe mine prin piețe sau prin locurile mai aglomerate.

M-au acoperit și pe mine prin piețe sau prin locurile mai aglomerate.

Mi s-a părut mai conservator decât vecinul Djibouti. În locurile astea publice și mai aglomerate, a trebuit să pun o eșarfă pe cap, așa cum m-a instruit Guled. Plus niște haine care să acopere genunchi și umeri, dar nu ceva exagerat. Adică tricou și pantaloni ușor 3-sfertrui, largi. După zâmbete și priviri, a părut că e acceptată ținuta mea.

Doamne la piață!

Doamne la piață!

Când am fost și cum a fost vremea?

Și Somaliland suferă de călduri puternice. Mai ales prin zona de coastă, unde deja începuseră să se simtă când am mers noi, la final de martie. Cel mai bine este să vizitezi țara în perioada noiembrie – martie.

Laas Geel, Somaliland

Laas Geel, Somaliland

Traseul prin Somaliland

Am stat 3 zile în Somaliland, dintre care una am petrecut-o pe drum. Am văzut așa:

Hargeisa (1 noapte) -> Piața de cămile -> Laas Geel -> Berbera (1 noapte) -> Sheikh -> Hargeisa (1 noapte)

Copii în Berbera

Copii din Somaliland

Transport Somaliland

Am ajuns în Somaliland terestru, dinspre Djibouti. Drumul în sine este o aventură, cum ziceam mai pe la început! Ne-a luat 15 ore cu totul, inclusiv trecerea graniței, opririle la check-point-uri și foarte mici popasuri.

Sunt vreo 400 de km și, până în Hargeisa, am suspectat că țara asta nu are niciun kilometru de drum asfaltat.

A fost o călătorie luuuungă, cu multe hopuri, denivelări, zdruncinături, zgâlțâieli și lovituri. De fapt, nu este un drum în adevăratul sens al cuvântului. Mai mult niște urme prin deșert, pe care nu le poți urma fără să ai o mașină 4×4.

Un atelier auto în Somaliland

Un atelier auto în Somaliland

Mașinile merg zilnic pe ruta asta și transportă până la 8 pasageri. Pleacă după-amiaza și ajung la Hargeisa dimineața devreme, pentru a evita căldura puternică din timpul zilei. Costul pe loc începe de la 40$ și crește în funcție de unde stai – la geam, în față.

Cum noi eram deja 5 oameni, am hotărât să plătim toate locurile din mașină și să mergem singuri. Plus că am ales să facem drumul ziua, pentru a evita o noapte nedormită. Schimbul ăsta i-a derutat puțin pe vameșii nesuferiți din Djibouti, care ne-au întâmpinat cu „doar după ora 16:00 se trece granița spre Somaliland”. 30 minute mai târziu, au decis că este ok și acum.

Stație de alimentare în Somaliland

Stație de alimentare în Somaliland

Desigur, există și varianta de a zbura spre Hargeisa. Sunt mai multe companii care operează zboruri pe aeroportul de aici, printre care și Air Djibouti, Ethiopian sau Fly Dubai. Noi am zburat la plecare cu Ethiopian, spre Addis Ababa, în Etiopia.

Hale de pește în Berbera.

Hale de pește în Berbera.

Intern    

Făcând parte dintr-un tur, am avut transportul asigurat cu un van destul de confortabil și încăpător. De la Hargeisa la Berbera și prin munți, cu mici excepții, drumurile au fost surprinzător de bune.

Desenele de la Las Geel, Somaliland

Desenele de la Las Geel, Somaliland

Ce trebuie văzut / făcut musai?

(top din locurile și lucrurile pe care am apucat să le vedem  / facem)

Poate că Somaliland nu este o țară care să fie plină de peisaje sau atracții, în sensul clasic al cuvântului. Deși are totuși câteva deloc de neglijat.

Compensează însă cu atmosfera prietenoasă, primitoare. Cu oamenii zâmbitori și calzi care vin să vorbească cu tine pe stradă, mai ales că mai toți știu și câteva cuvinte în engleză. Iar feelingul de a fi unul dintre puținii călători care se plimbă pe aici mi se pare o atracție în sine.

1
Hargeisa

Dimineața, după micul dejun, am făcut un tur pe jos prin Hargeisa – capitala și cel mai mare oraș. Străzile orașului sunt animate și aglomerate, cu un ansamblu de mașini, căruțe, capre, standuri care vând diverse, cafenele și oameni.

Am început cu Hargeisa War Memorial, un monument ridicat în centrul orașului pentru a marca bombardamentele brutale la care a fost supusă capitala de către armata Somaliei, în anii ’80.

Hargeisa War Memorial

Hargeisa War Memorial

Avionul cocoțat pe piedestal este un MiG-17, una dintre aeronavele Somaliei, care s-a prăbușit în timpul bombardamentului, a fost recuperat de rebeli și afișat în Piața Libertății. Tot aici sunt afișate și portretele celor 6 președinți aleși democratic de la proclamarea independenței. Fiecare are dreptul la un mandat.

Hargeisa, Somaliland

Hargeisa, Somaliland

Am mers apoi la piața centrală, un loc numai bun de testat o experiență locală de cumpărături. Găsești o grămadă de lucruri pe aici, parfumuri, obiecte de uz casnic, produse electronice, radiouri și haine.

Însă piesa de rezistență sunt schimburile valutare, care se concretizează în grămezi de bani, la propriu. Am schimbat și noi vreo 20$ de fiecare și ne-au dat o pungă în care să îi punem.

Schimb valutar, în Hargeisa

Schimb valutar, în Hargeisa

Un alt punct de interes de aici este piața animale, aflată la marginea orașului. Sute de capre, oi și cămile sunt aduse aici în fiecare zi pentru a fi vândute. Noi am ajuns cam târziu, în jur de 11:30 și am prins cămilele când se urcau în mașini să plece.

Însă oile-cu-cap-negru, o specialitate a Somaliland-ului erau din plin. În principiu, oamenii sunt binevoitori și prietenoși și nu au o problemă să le faci fotografii. Însă, ca oriunde în lumea asta, trebuie să ceri întotdeauna permisiunea.

Oile-cu-cap-negru

oile-cu-cap-negru

Din punct de vedere al infrastructurii turistice, Hargeisa are tot ce ai nevoie – hoteluri impecabile, restaurante frumoase, ATM-uri, magazine, piețe.

2
Las Geel

Las Geel este ceea ce se poate numi un obiectiv turistic clasic. Se găsesc aici unele dintre cele mai complexe și mai bine păstrate desene pe stâncă. Se presupune că au peste 5000 de ani, deși, când le vezi nu le-ai da un an peste 100.

Picturile sunt distribuite în mai multe adăposturi create natural, ca niște mici peșteri – cea mai mare are o înălțime de 10m și o adâncime de vreo 5.

Desene vechi la Las Geel

Desene vechi la Las Geel

În fiecare pictură cel mai des apar bovinele. Dar artiștii au mai desenat și oameni și câini și niște alte animale. Culorile dominate sunt ocru, în nuanțe de roșu sau galben, alb și negru.

Unul dintre motivele pentru care s-au păstrat atât de bine este și faptul că oamenii au evitat locul, crezând că este bântuit. Locuitorii zonei știau de desenele astea de sute de ani. Însă, au ajuns în atenția internațională în 2022, când un grup de arheologi veniți pe aici cu ușor alte trebui, au descoperit locul.

Eu și vacile

Eu și vacile

Dacă Somaliland ar fi o țară recunoscută, cu siguranță acesta ar fi un sit UNESCO.

Este la 50 km de Hargeisa, se poate ajunge ușor într-o excursie de o zi. Noi am vizitat în drum spre Berbera.

Las Geel are cele mai bine conservate astfel de desene, însă nu este singurul loc de acest gen din Somaliland. Mai sunt astfel de sit-uri la Dhagah Koure sau la Dhaymoole.

O văcuță mai clară

O văcuță mai clară

3
Berbera

Berbera este al doilea oraș ca mărime din Somaliland. A fost capitala protectoratului britanic, înainte de Hargeisa. Și, foarte important, este pe coastă!

Chiar dacă eu nu am făcut baie (băieții au intrat), tot a fost plăcut să stau pe malul mării. Plajele sunt decente, deși vremea nu le prea avantaja. Cald, dar se tot adunau niște nori negri de ploaie.

Berbera, Somaliland

Berbera, Somaliland

Orășelul are o atmosferă cumva boemă, rurală și statică. Clădirile, care pare că o dată au fost frumoase, sunt cam decolorate și dărăpănate.  Moscheea otomană de aici are un minaret cu balcon și se spune că este una dintre cele mai vechi clădiri din Berbera.

Moscheea otomană, Berbera

Moscheea otomană, Berbera

La întoarcere spre Hargeisa am trecut și prin Sheikh, un sătuc de munte. Drumul până aici este foarte frumos, urcă și coboară prin niște peisaje verzi și muntoase. Am oprit de câteva ori la view point-uri, pentru poze și popas. Și-am văzut și ruinele casei unui diplomat (?) / om politic britanic.

Drumul prin munți, Somaliland

Drumul prin munți, Somaliland

Ce-am mâncat și băut bun?

Mmmm, mâncarea nu a fost chiar punctul forte din Somaliland. Mai ales că eram și în plin Ramadan și locurile de mâncat nu erau deschise în timpul zilei.

Hotelul din Hargeisa avea un restaurant foarte frumos amenajat, unde am mâncat ok. Aveau și opțiunea de buffet, cu mâncare destul de variată din câte am văzut. Am mâncat de la ei secțiunea de antreuri. ?

Un restaurant în Berbera

Restaurant în Berbera

Alcoolul este ilegal în Somaliland.

În schimb chat-ul nu doar că este legal, dar este intens mestecat. Gheretele care vând iarba asta sunt mai dese decât casele de pariuri la noi.

Chat-ul este un drog tare popular în țările din Cornul Africii, cu Etiopia ca distribuitor și producător. Am povestit mai mult despre iarba asta în articolul despre Djibouti.

Gherete care vând chat

Gherete care vând chat

Sim card și Internet

În Somaliland nu mi-am mai cumpărat sim de net, pentru cele 3 zile nu chiar aveam nevoie. Însă băieții și-au luat, chiar de la granița dintre Djibouti și Somaliland.

Am avut însă wi-fi la hotel, atât în Hargeisa, cât și în Berbera. Spre deosebire de Djibouti și Etiopia, aici nu a mai fost nevoie de VPN, rețelele de socializare funcționau fără probleme.

Eu și băieții

Eu și băieții

Este periculos în Somaliland?

Sumarizând, zic cu încredere că nu. Toate lucrurile alea rele – atacuri, răpiri, bombe, sunt legate de Somalia și nu de Somaliland. Aici, riscul de violențe împotriva turiștilor este foarte scăzut, din punctul ăsta de vedere este printre țările sigure din Africa.

Au avut loc și aici atacuri cu bombe, însă din 2008 situația e pașnică. Punctele de control sunt și ele foarte dese prin țară, cu siguranță contribuie la a ține activitățile teroriste departe de aceste teritorii.

Piața de animale, Hargeisa

Piața de animale, Hargeisa

La fel și furturile, nu sunt o practică frecventă în Somaliland. Fiind o țară musulmană destul de conservatoare, furtul este puternic condamnat.

Ghidul ne spunea și despre cerșetori – cei mai mulți sunt refugiați din Etiopia, pe ei religia îi împiedică să practice cerutul pe stradă. Plus că mai sunt și grămezile de bani, lăsate pe stradă, și ele un semn că este destul de sigur.

Berbera, Somaliland

Berbera, Somaliland

Ca să poți să călătorești oriunde în Somaliland, ca turist, ai nevoie să fii însoțit de un reprezentant al poliției. Aici a fost o situație mai ciudățică.

Poate dacă ești de unul singur și călătorești de capul tău cu transportul în comun, te mai trec cu vederea. Însă cu un grup de 5 străini, rătăcind prin zone izolate din țară, altfel a fost situația.

Somaliland

Somaliland

Cum noi veneam terestru din Djibouti, aveam să ne grupăm cu paza însoțitoare la Hargeisa. La primele controale a fost ok, însă pe măsură ce se lăsa noaptea, se legau din ce în ce mai mult de asta.

Ba că ne dau ei un paznic din dotare, care s-a dat jos după 15 minute de mers – înțeleg că nu îl plătisem suficient. Ba că să înnoptăm acolo și să plecăm când vine paza.

Aici cred că mi-a fost ușor teamă – zonele erau destul de pustii, întuneric beznă, drum foarte prost și controale care insistau vehement că avem nevoie de pază.

Toate astea au fost amplificate și de primul contact cu țara, când nu știi prea bine la ce să te aștepți. Și de faptul că nu înțelegeam nimic din ce discutau oamenii ăștia, șoferul nu vorba un cuvânt în altă limbă.

Pe turnul ăsta au fost montate boxe, iar localnicii se strângeau pentru a asculta știrile BBC

Pe turnul ăsta au fost montate boxe, iar localnicii se strângeau pentru a asculta știrile BBC

Bineînțeles, la lumina zilei lucrurile sunt mereu mai clare și pașnice. Băieții voiau și ei niște bănuți, iar ghidul s-a mirat și el că au fost așa de sârguincioși.

Paza nu are vreun rol activ în ceea ce privește securitatea, mai mult birocratic. Altfel am trecut de controale cu el în mașină. Ghidul zice că Ministerul Turismului ia foarte în serios siguranța vizitatorilor, mai ales că sunt puțini.

Plaja din Berbera, Somaliland

Plaja din Berbera, Somaliland

Costuri și bani în Somaliland

Banii în Somaliland sunt obiectiv turistic. Desigur, au propria monedă – Somaliland Shiling. Au bancnote de 500, 1000 și 5000.

Ideea este că au suferit o devalorizare masivă, iar 1$ înseamnă 8500 șilingi. Asta se traduce în grămezi bani – când vrei să plătești masa, când cumperi ceva de la magazin.

Ca să nu mai zic de grămezile la propriu din piețe, care țin loc de exchange. Dolarul este însă acceptat mai peste tot, ba chiar de la ATM poți extrage doar dolari.

Teancul cu care am achitat cina

Teancul cu care am achitat cina

2 chelnerii care numără banii

2 chelnerii care numără banii

Daaar, să schimbi bani este o experiență! Piața de bani este fascinantă, baloturi de bancnote, pline de praf, așezate pe marginea drumului. De fapt, banii nu sunt chiar așa de mulți – majoritatea sunt de 500 sau 1000 de șilingi, care nu înseamnă mare lucru.

Schimb valutar, în Hargeisa

Baloturi de bancnote

Pentru a evita însă să transporte cărămiziile astea de bani, au adoptat un sistem digital de plată cu telefonul.

Care este valabil peste tot – de exemplu, la magazine mici sau la ele mai rudimentare tarabe de la piață. Până și cerșetorii au afișate aceste numere de cont unde să le poți da bani.

Bețișoare pentru care poți plăti digital, cu telefonul

Bețișoare pentru care poți plăti digital, cu telefonul

Călătoria în Somaliland cu a costat 200$ / zi – și a inclus transportul, 3 nopți de cazare cu mic dejun, ghid și șofer, intrarea la Las Geel. Pe lângă asta, am mai schimbat 40$ pentru diverse cheltuieli – mese, brățări, supermarket.

Ruinele casei unui oficial britanic

Ruinele casei unui oficial britanic

Magazin de suveniruri în Somaliland

Magazin de suveniruri în Somaliland

Cazare Somaliland

Am fost chiar impresionată de cazările din Somaliland. Mult mai bine decât în Djibouti, de exemplu. Am petrecut nopți în Hargeisa și Berbera, și am stat la același hotel, cu reprezentanțe în ambele orașe.

Hargeisa: Damal Hotel

Foarte bine a arătat hotelul ăsta, iar cele 15 de ore de drum l-au făcut și mai de apreciat. Pat mare, confortabil, prosoape pufoase, curat, oameni cu aptitudini de hospitality la recepție – tot ce recomandă un hotel. Plus câteva magazine la parter și un restaurant amenajat foarte frumos în curte. Este în centru, vecin cu Piața Libertății și Memorialul Războiului.

Micul dejun a fost și el inclus, dar fiind Ramandan-ul, l-am primit dimineața în cameră, fără prea mult fast.

Camera de la Damal Hotel, Hargeisa

Camera de la Damal Hotel, Hargeisa

Și hotelul ăsta a fost foarte bine. Păstrează calitățile celui din capitală, dar are niște apucături de rudă de la țară. Adică și aici a fost curat, spațios și primitor, dar ușor mai vechi. Oricum, cred că este printre cele mai bune locuri de cazare din oraș.

Micul dejun a fost și el inclus și de data asta chiar am mâncat în restaurant.

Pe străduțe, în Berbera

Pe străduțe, în Berbera

Dacă ai nevoie de alte detalii despre Somaliland, lasă un comentariu și răspund cu drag. Și nu uita să verifici și celelalte articole de pe În Sandale, pentru inspirație și recomandări de călătorii.

Iar dacă ți-au plăcut articolele poți să te abonezi la newsletterul În Sandale, care să te anunțe când apar povești noi pe blog. Totodată, mi-ar plăcea să ne împrietenim și pe Instagram și Facebook.

 

✨FiY: Există posibilitatea să găsești link-uri de afiliere presărate prin acest minunat articol, gratuit și destul de muncit. Teoretic, eu primesc un mic comision, dacă tu cumperi vreun produs folosind link-urile în cauză. Practic, nu s-a întâmplat niciodată până acum, deci nu știu dacă e chiar adevărat.

Berbera, Somaliland

Berbera, Somaliland

Las Geel, Somaliland

Las Geel, Somaliland

Copaci superbi în Berbera

Las Geel, Somaliland

Comentează ceva...