Sus
Frumoasele umbrele de la Bo Sang, Thailanda

Într-una din zilele în care mă perindam eu singură pe străzile din Chiang Mai, am zis să dau o fugă până la Bo Sang. Sătuc – oraș ce uneori este numit Bor Sang.

E la 10 km de centrul vechi din Chiang Mai. Iar specialitatea lui este crearea umbreluțelor din bambus și hârtie! Totul pe aici se învârte în jurul acestor umbrele, foarte colorate și simpatice de altfel. Este o tradiție împământenită, de care localnicii sunt tare mândri.

Umbrelele din Bo Sang

Umbrelele din Bo Sang

Cum ajungi la Bo Sang, din Chiang Mai?

Este destul de simplu! Iei un sŏrng·tăa·ou din stația de la piața Waworot. Pe marginea râului, peste drum de piața cu flori,  sunt înșirate camionetele astea albe care pleacă la intervale regulate (cam la fiecare 30 minute) către Bo Sang.

Pentru că nu înțelegeam nicicum ce scrie pe ele am întrebat și am fost îndrumată către o mașină care s-a umplut curând. Am spus colegilor de traseu unde vreau să cobor și au fost toți atenți să mă dea jos la destinație.

albe fac curse zilnice către Bo Sang.

Camionetele albe fac curse zilnice către Bo Sang.

Drumul durează cam 30 de minute și te lasă vis-a-vis de Bo Sang Umbrella Making Centre.

Iar costul dus întors costă cam 1 euro. (30 baht)

La întoarcere am fost singură

La întoarcere am fost singură în sŏrng·tăa·ou

Un pic de istorie.

Umbrelele de bambus sunt o tradiție în Bor Sang. Legenda zice că au fost aduse aici de călugărul buddhist PraKhru in-Tha care a fost într-un schimb de experiență la un centrul spiritual din Burma. A văzut că oameni făceau umbrele din lemn de dud, a fost încântat, a studiat și, când a revenit în țară, a împărtășit procesul cu sătenii din Bo Sang.

Umbrelele sunt o tradiție în Bo Sang

Umbrelele sunt o tradiție în Bo Sang

Umbrele la uscat

Umbrele la uscat

Treptat, a dat părți din umbrelă sătenilor pentru ca aceștia să învețe să le creeze. Apoi componentele au fost asamblate în umbreluțe colorate. Inițial, erau oferite călugărilor sau folosite pentru uz personal. Dar au devenit repede atât de iubite și cunoscute, încât sătenii au căutat diverse metode de a îmbunătăți și mări producția.

Pe măsură ce umbrelele au fost vândute din ce în ce mai mult, activitatea a devenit o adevărata sursa de venituri pentru localnici, după ce trecea sezonul recoltei. Acum, umbrelele nu mai sunt confecționate doar pentru protejare împotriva vremii, dar și ca decorațiuni pentru acasă sau pentru ceremonii.

Se realizează aici și umbrele pentru grădină

Se realizează aici și umbrele pentru grădină

Primul cadou pe care l-am primit de la Răzvan a fost o umbreluță de hârtie. 🙂

La Bo Sang, în prima mea călătorie solo

La Bo Sang, în prima mea călătorie solo

Bo Sang Umbrella Making Centre

Orășelul este destul de gol, pare liniștit și că își vede de treabă. Bo Sang Umbrella Making Centre se află peste drum de stația unde m-a depus mașina.

Bine am venit

Bine am venit

Locul acesta este o combinație între un centru comercial, muzeu și zonă de workshop-uri.

În primul rând, vezi aici întregul proces de confecționare a umbrelei tradiționale. Centrul este un atelier deschis, unde fiecare zonă arată pașii parcurși în realizarea unei umbreluțe.

Ba, chiar îi vezi pe oameni la lucru. Cum creează flori delicate din pensulă, cum bat ceva ce va deveni hârtie sau cum lasă umbrelele la uscat după ce au fost pictate.

Atelierul de pictat pe umbrele

Atelierul de pictat pe umbrele

Hârtia este foarte interesantă. Se face din scoarță de dud, scufundată inițial în apă rece pentru 24 de ore. Apoi se fierbe pentru 3 – 4 ore împreună cu diferite tipuri de cenușă. După care se bate serios cu niște ciocane, până se ‘înfrăgezește’. Fibrele obținute se pun din nou în apă, apoi se strecoară cu niște site mari, pe care se și usucă. Și așa se naște hârtia.

Hârtia în proces de facere

Hârtia în proces de facere

Banc unde se lucrează structura umbreluțelor

Banc unde se lucrează structura umbreluțelor

Se stropește apoi cu diverse mixturi din fructe și straturi de lac care o fac impermeabilă și ușor elastică, pentru a se putea tensiona ușor pe structura de umbrelă.

Thailandezii le folosesc constant, pentru a se apăra de soare sau de ploile ușoare. Dar la fel de bine pot fi folosite pe post de suvenir. Poți cumpăra de aici umbrele de toate felurile și dimensiunile, plus multe alte produse foarte drăguțe și unicat, având în vedere că se realizează manual.

Evantaie la uscat

Evantaie la uscat

Căci, pe lângă umbrele, se produc tot felul de alte obiecte din hârtie – evantaie, abajururi, ghirlande luminoase, caiete și carnețele. Iar artiștii pot picta, pe loc haine, pantofi, huse de telefon sau genți. Sau poți să îți pictezi tu ceva. O umbrelă sau alt obiect, dacă nu te satisface ce au făcut maeștrii umbrelari.

Magazinul de suveniruri este bine alimentat

Magazinul de suveniruri este bine alimentat

Bo Sang a avut mulți vizitatori celebri.

Însă pare că cel mai tare au iubit-o pe Lady Diana, care a fost pe aici în 1988. Vizita ei este prezentată mai peste tot în centru – de la poze din timpul vizitei, până la scrisoarea prin care le mulțumește pentru primire și le spune că ce doi prinți mici au fost super încântați de umbrelele pe care le-a adus cu ea la întoarcere.

Tot în cinstea vizitei ei au construit o umbrelă uriașă, cu un diametru de 7 metri. O păstrează încă aici, dar era strânsă.

Umbrela ce are 7m în diametru, realizată cu ocazia vizitei Prințesei Diana.

Umbrela ce are 7m în diametru, realizată cu ocazia vizitei Prințesei Diana.

Maeștrii umbrelari dispar.

Din păcate, meșteșugul umbrelelor este amenințat cu dispariția. Bo Sang este un loc destul de vizitat și popular pentru turiști, inclus deseori de agenții în tururile organizate în zonă.  Cu toate acestea, procesul manual de realizare a umbrelelor de hârtie este unul destul de complex și anevoios, iar jobul e departe de a fi bine plătit. Așa că artizanii umbrelelor sunt tot mai rari, tinerii preferând să își găsească îndeletniciri mai contemporane și mai bine plătite.

Artizanii umbrelelor

Artizanii umbrelelor

Secțiune transversală într-o umbrelă.

Secțiune transversală într-o umbrelă.

Festivalul umbrelelor de la Bo Sang

Deși poți vizita oricând orășelul ăsta vesel (eu am mers la final de noiembrie), cel mai frumos este să te nimerești pe aici când se întâmplă festivalul umbrelelor.  Este un eveniment de 3 zile, care are loc în al 3lea weekend din ianuarie și care umple și mai tare de culoare străzile orașului. Fete frumoase (din câte am înțeles au și un concurs de miss) se plimbă pe biciclete și își arată umbrelele.

De fapt, datorită festivalului am ajuns eu în Bo Sang. Văzusem pe Instagram o poză de aici și am zis că e musai să vin.

Ți-a plăcut povestea despre Bo Sang? Atunci nu uita să te abonezi la newsletterul În Sandale, care să te anunțe când apar povești noi pe blog. Și mi-ar plăcea să ne împrietenim și pe Instagram și Facebook.

Intrarea în Bo Sang

Intrarea în Bo Sang

Diverse alte tipuri de umbrele

Diverse alte tipuri de umbrele

Comentează ceva...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.