Sus
Cele mai frumoase cărți despre călătorii pe care le-am citit

Nu sunt prea mare fană de topuri, dar sunt fană de cărți! Așa că, pe timpul ăsta, când vacanțele se întâmplă cumva sintetic – prin filme, muzică, poze din vacanțele trecute sau lecturi, zic că o listă cu cărți despre călătorii este binevenită!

Cărțile și călătoriile se completează perfect! Nimic nu face mai plăcut un drum lung cu avionul sau o zi de stat la soare, decât o carte bună. În plus, o carte de călătorii te ajută să înveți o grămadă de lucruri despre o destinație nouă. Nu ți s-a întâmplat niciodată să vrei să vezi o țară după ce ai citit o carte a cărei acțiune se petrece acolo?

Ș-apoi, eu mai am un obicei cu cărțile în vacanță. Le las în locul unde le termin și mă gândesc cum cei care le găsesc se vor întreba ce-i cu limba asta ciudată. Sau zic „ia uite, altcineva din România a fost pe-aici!

Așa că iată lista cu cele mai bune cărți despre călătorii pe care le-am citit. Pentru a face ca timpul să treacă mai frumos și a te inspira în noile călătorii.


1. Shantaram, scrisă de Gregory David Roberts.

Este o carte de-aia captivantă, pe care nu o mai lași din mână după prima propoziție. Lin, un australian condamnat, ajunge în Bombay și începe să se îndrăgostească de India, cu toate contrastele ei – mahalale, mizerie, sărăcie, interlopi, dar și culori, super prietenie, iubire, spiritualitate. O dată cu el, te îndrăgostești și tu, inevitabil.

Se zice că povestea este bazată pe întâmplări reale, din viața autorului. Și el s-a îndeletnicit cu jafuri armate și alte ilegalități, în trecut. Oricum, mi se pare foarte tare că este căsătorit cu Francoise Sturdza, descendentă a celebrei familii de aristocraţi români.

Shantaram, Gregory David Roberts

Shantaram, Gregory David Roberts


2. Pe drum, a lui Jack Kerouac.

Este unul dintre cele mai cunoscute romane ale tuturor timpurilor, un clasic al categoriei cărți despre călătorii. Personajul principal, Sal, este într-o călătorie continuă prin America anilor ’50. Cartea, deși nu are neapărat o acțiune clasică, cu punct culminant și deznodământ, este ca un roller coster. Personajul ăsta este în continuă mișcare – schimbă trenuri, autobuze, face autostopul, merge la petreceri, își face prieteni, agață fete, trăiește de la o zi la alta, fără un plan, program, obiectiv. Un adevărat backpacker.

Plus că m-am bucurat tare când am avut și eu ocazia să merg cu Greyound, rețeaua de autobuze din SUA care operează sub numele ăsta din 1929, de care auzisem din Pe drum.

Pe drum, Jack Kerouac

Pe drum, Jack Kerouac


3. Vând kilometri, Mihai Barbu.

Ideea lui Mihai Barbu, de a vinde efectiv kilometrii pe care îi avea de parcurs pe motocicletă până în Mongolia, mi se pare absolut genială. El și-a împărțit cei 26.000 km în segmente de 500. În schimbul a 50 de euro / segment, a „vândut” apoi doritorilor povestea și fotografiile realizate pe bucata respectivă de drum. Cartea se compune din scrisorile către cei 43 de fericiți deținători de kilometri.

Pe lângă ideea ingenioasă, are și un stil foarte vizual de a povesti. Ești acolo, cu el, pe motor, te temi când pui cortul pe înserat, suferi când se mai strică ceva la Doyle, motorul, și te emoționezi când intră în Ulan Bator.

Este una dintre cele mai interesante cărți despre călătorii de la noi.

Vând kilometri, Mihai Barbu

Vând kilometri, Mihai Barbu


4. Șapte ani în Tibet, de Heinrich Harrer.

Și Brad Pitt chiar nu are niciun amestec aici. Cartea este superbă, considerată, nu doar de mine, una dintre cele mai frumoase cărți despre călătorii are tuturor timpurilor. Autorul austriac este un alpinist care participa, în 1939, la o expediție germană în munții din India. Izbucnirea războiului mondial îl împiedică să se întoarcă în Europa. Din lagărul în care este reținut, evadează împreună cu un prieten și fuge în Tibet. După o călătorie lungă și epuizantă, ajung în capitală. Lhasa era orașul interzis, în care niciun european nu mai fusese primit până atunci. În cei 7 ani cât au stat în Tibet au învățat limba, au înțeles cultura, iar Harrer a devenit prietenul și învățătorul lui Dalai Lama. Chiar l-a însoțit pe liderul spiritual în India, când China i-a invadat țara.

Cum se întâmplă mai mereu, cartea este mult mai bună decât filmul.

7 ani în Tibet, Heinrich Harrer

7 ani în Tibet, Heinrich Harrer


5. America dezgolită de la brâu în jos, Raluca Feher.

O ador pe Feher! În spatele textelor super amuzante dosește o grămadă de metafore și referințe cu care, de multe ori, este greu să ții pasul. Cartea, împărțită în două volume, este despre peregrinările ei prin America de Sud. Dar, mai mult, este despre oamenii pe care îi întâlnește.

America dezgolită de la brâu în jos, Raluca Feher.

America dezgolită de la brâu în jos, Raluca Feher.


6. Mănâncă, roagă-te, iubește, scrisă de Elizabeth Gilbert.

Este o carte așa dulcică, perfectă pentru o vacanță relaxată. Sau pentru a-ți distrage atenția de la decolările abrupte.

În principiu este despre un solo travel, în interior și exterior. După un divorț, o depresie și încă o relație nu tocmai reușită, Liz renunță la tot și pleacă în lume de una singură.

Mi-a plăcut cartea asta, felul în care descrie experiențele, oamenii întâlniți și locurile vizitate. Te face să vrei să recreezi și tu traseul ei – să mănânci cea mai bună pizza în Napoli, să înveți disciplina într-un ashram din India sau să deții o bicicletă în Bali.

Mănâncă, roagă-te, iubește, Elizabeth Gilbert

Mănâncă, roagă-te, iubește, Elizabeth Gilbert


7. Namaste, de Saga.

Romanele de aventuri spirituale se întâmplă în India și Nepal. Deși la început mi-au părut cam prea profunde pentru așteptările mele de la niște cărți despre călătorii, am rămas până la final + volumul 2. Acțiunea cărților este plasată în țările de care ziceam mai sus, dar cea mai are parte a călătoriei este în interior.

Sega, om de publicitate de vreo 11 ani, decide să se caute / regăsească la un ashram faimos din Pune. Aici participă la diverse terapii, sesiuni de vindecare, înțelegere, sondare a străfundurilor și altele din categoria asta pentru descoperirea adevărului personal (orice o fi însemnând asta).

Ce mi-a plăcut însă este interacțiunea lui cu ceilalți. Felul în care descoperă o serie de personaje exotice, cum le prezintă poveștile de viață și felul în care el relaționează cu ei.

Namaste, de Saga.

Namaste, de Saga.


8. Un an în Provence, de Peter Mayle

Cartea asta este așa frumos scrisă că îți vine să lași tot și să te muți în Provence! Nu am mai simțit la fel după ce am vizitat efectiv zona, dar cartea și-a făcut treaba. 🙂

Am citit-o acum ceva timp, iar când am ajuns acolo, am mers neapărat să văd locurile lui Mayle. Autorul, un britanic ce vrea să scape de cețurile și fierturile grele, se mută definitiv la țară, în Franța! Cartea prezintă experiența primului an aici. Felul în care se obișnuiește cu vecinii, cu modul lor de a face lucrurile, cu vremea, cu obiceiurile locului, dar, mai ales, cu mesele atât de importante în viața localnicilor.

Mi se pare că reflectă perfect spiritul din Provence – fără drame prea mari, decât dacă s-a ratat vreo masă; fără alte amenințări, decât cele ale vântului.

Un an în Provance, Peter Mayle

Un an în Provance, Peter Mayle


9. 3 săptămâni în Himalaya, scrisă de Marius Chivu.

Cartea este foarte frumoasă, iar coperta îmi place mult. Este un album de călătorie, cu fotografii mari, pline de culoare, care documentează cele 3 săptămâni petrecute în Nepal.

Marius și Cătălin, prieteni din copilărie, decid să traverseze pasul Thorung La. Aceasta este cea mai înaltă trecătoare din lume, situată în Himalaya. Eu am citit cartea ca pe un jurnal de călătorie, dar autorul precizează explicit că romanul „vorbește însă despre forța curiozității, despre tentația și plăcerea de a pleca departe și a-ți testa limitele, despre nevoia de schimbare a obișnuințelor vieții de zi cu zi.”

3 săptămâni în Himalaya, Marius Chivu.

3 săptămâni în Himalaya, Marius Chivu.


10. Sărbătoarea Țapului, de Mario Vargas Llosa.

Asta nu intră chiar la categoria cărți despre călătorii. Dar este o carte pe care tare mi-aș fi dorit să o fi citit înainte de a merge în Republica Dominicană. Este o poveste despre viața dictatorului dominican Rafael Trujillo (poreclit „Ţapul“ de poporul asuprit). Acesta a deținut puterea vreme de 31 de ani, sfârșind asasinat de un grup de conspiratori. Acțiunea principală a romanului se desfășoară în capitală, la Santo Domingo. Pe atunci se numea Ciudad Trujillo, iar ca timp – este ultimul an de viață al generalului. Deși o ficțiune suprapusă realității, cartea îți oferă posibilitatea de a arunca o privire asupra istoriei moderne a țării.

Sărbătoarea Țapului, Mario Vargas Llosa.

Sărbătoarea Țapului, Mario Vargas Llosa.


11. Jurnal pe motocicletă, Ernesto Che Guevara.

În 1952, Che Guevara și prietenul său, Alberto Granado, pleacă într-o călătorie lungă, pe motocicleta La Poderosa, care se strică constant. Planul lor este să străbată America de Sud. Cartea este jurnalul acestei călătorii, în urma căreia Che avea să își găsească vocația de revoluționar de profesie. Frustrat de nedreptățile pe care le vede, de durerile celorlalți și de asuprirea claselor sărace și impresionat de întâlnirea cu Fidel Castro într-o tabără de insurgenți în Mexic, tânărul Che își schimbă cumva focusul de la aventura ce trebuia să fie această călătorie, la aventura ce avea să devină viața lui ca avocat și lider al celor oprimați.

Cartea este inocent – amuzantă, de pe vremea când Che Guevara era un tânăr care credea în corectitudinea lumii și care nu pusese încă mâna pe o armă.

Jurnal pe motocicletă, Ernesto Che Guevara.

Jurnal pe motocicletă, Ernesto Che Guevara.


12. Oybo, de Ana Hogaș și Ionuț Florea

Ana și Ionuț sunt un cuplu de arhitecți cu un plan ambițios – de a face turul Africii pe motor. În călătoria lor, care a durat mai bine de un an, au făcut o grămadă de lucruri.  Au lucrat ca voluntari, au traversat Sahara, au urcat muntele Camerun, au explorat delta Okavango și bazinul Congo, au locuit într-un sat ostil, fără posibilitatea de pleca curând, s-au chinuit cu motorul care se tot strica și au avut leii pe post de îngrijorare cotidiană.

Cartea este scrisă foarte frumos, ești cu ei în poveste. Pe parcurs, îți vine de sute de ori să lași tot și să ai și tu parte măcar de o mică mică parte din aventura lor.

Oybo, de Ana Hogaș și Ionuț Florea

Oybo, de Ana Hogaș și Ionuț Florea


13. Singură pe Drumul Mătăsii, Sabina Fati

Este mai mult decât o carte de călătorie, este ca un reportaj amplu! Ziarista Sabina Fati pleacă într-o călătorie lungă, refăcând Drumul Mătăsii prin Azerbaidjan, Turkmenistan, China, Kîrgîstan, Tadjikistan, Uzbekistan, Iran, Georgia, Turcia.

Pe măsură ce o citeam, îmi tot doream să fiu capabilă să rețin măcar 10% din toate lucrurile pe care le aflam din cartea asta.

Este o combinație între geopolitică, istorie și călătorie, completată de întâlniri cu oameni interesanți, întâmplări și descrieri savuroase. Surprinzător, lectura este foarte cursivă, ușor de înțeles și parcurs. În plus, are calitatea de a nu te face să adormi atunci când apar elemente de politic, social, economie.

Singură pe Drumul Mătăsii, Sabina Fati

Singură pe Drumul Mătăsii, Sabina Fati


14. 07:07 cu sufletul în est, Andrei Lasc

Cartea asta este ca o întâlnire la o bere, cu un prieten care îți povestește cum a fost în călătoria din care tocmai s-a întors. După un obicei deja uzual, Andrei își ia o perioadă sabatică în care rătăcește prin Thailanda, Bali, India sau Nepal. Povestește despre locurile pe care le vede, despre oamenii pe care îi întâlnește și despre nesfârșitele temeri și întrebări care îl macină. Este drăguță.

07:07 cu sufletul în est, Andrei Lasc

07:07 cu sufletul în est, Andrei Lasc


15. Shogun, a lui James Clevell

Nici asta nu este neapărat o carte de călătorii, dar este motivul pentru care eu m-am îndrăgostit rău de Japonia. Și suspectez că a avut efectul ăsta asupra tuturor celor care au citi-o.

Acțiunea se întâmplă în anul 1600, când nava unui explorator englez eșuează pe coasta Japoniei. Așa ajunge să intre în contact cu o civilizație și o cultură mult prea puțin cunoscute la momentul acela. Ba, mai mult, ajunge să adopte obiceiurile japonezilor, se îndrăgostește și se implică în luptele pentru putere. Înainte de a vizita Japonia, o să o mai citesc o dată.

Shogun, James Clevell

Shogun, James Clevell


Care sunt cărțile tale preferate despre călătorii? Te aștep cu recomadări în comentarii!

Iar dacă ți-a plăcut articolul nu uita să te abonezi la newsletterul În Sandale, care să te anunțe când apar povești noi pe blog. Și mi-ar plăcea să ne împrietenim și pe Instagram și Facebook.

Comentează ceva...