Sus
Steagul filipinez. Când este declarată starea de război, banda roșie trece în partea de sus.

Filipine are o aură aparte. Este o aglomerare din mii de insule și insulițe, plaje cu nisip perfect, ape verzui – turcoaz, jeepneey-uri colorate care populează străzile, oameni zâmbitori și cântăcioși, bere bună și mâncăruri delicioase. Nu ai nici cea mai mică șansă să nu te îndrăgostești de țara asta minunată, care parcă atrage toate dezastrele naturale și care iubește Crăciunul.

Arhipelagul Bacuit

Arhipelagul Bacuit

Am mers aici datorită zborului ieftin cu Cebu Pacific, compania aeriana vestită pentru joculețele organizate la bord. Dar m-am dojenit un pic căci nu am cercetat-o mai devreme și că am aflat așa târziu de țara asta specială.

Când am mers?

Am fost în Filipine între 27 noiembrie – 13 decembrie 2017 (17 zile). Această perioadă este considerată începutul sezonului de vârf, care ține până în aprilie. Am avut parte de temperaturi cuprinse între 27 și 30 de grade, dar și de câteva zile și nopți ploioase.

Nu a fost aglomerat. În afară de Manila și Cebu City, unde traficul este o problemă constantă, nu avut probleme în a ne deplasa sau a găsi zboruri, cazare, tururi.

Boracay, White Beach

Boracay, White Beach

Ce am văzut?

Pentru că a fost o vacanță destul de scurtă și pentru că Filipine este o aglomerare de insule între care transportul nu este atât de simplu, am inclus patru destinații pe traseul nostru. Am vrut să vedem și orașe, dar și zonele renumite ca cele mai frumoase din lume – El Nido și arhipelagul Bacuit, din Palawan și Boracay.

Manila (2 nopți)El Nido / Coron Coron (6 nopți) → Puerto Princessa (1 noapte) → Cebu (1 noapte)  → Boracay (5 nopți)  → Dubai (1 noapte) → București

Piața din El Nido

Piața din El Nido, Palawan

Cu ce-am fost și cu ce ne-am deplasat în Filipine? 

Zborul până la Manila a fost o combinație între Fly Dubai și Cebu Pacific – companie low cost din Filipine.

Între insule am mers cu avioane de la AirAsia, Cebu Pacific sau Philippines Airlines. Toate au zboruri dese, unesc cele mai importante și turistice zone ale țării și, cel mai important, sunt ieftine. Pentru a ne muta dintr-o insulă în alta am avut nevoie, de fiecare dată, de o zi întreagă. Drumurile sunt serpentinoase, înguste și acomodează tot felul de mijloace de transport – van-uri, mașini, triciclete, căruțe, scutere sau jeepney-uri.

Trei pe o bicicletă. :)

Trei pe o bicicletă. 🙂

În orașe – Manila și Cebu City, am mers cu taxi sau Uber de la aeroport, jeepney și mult pe jos. Ambele orașe sunt foarte aglomerate și au probleme mari cu traficul, distanțe ce par scurte se parcurg într-un timp de 3 – 4 ori mai mare decât estimat.

În sătuce, cel mai important mijloc de transport sunt scuterele sau tricicletele, un fel de tuk-tuk-uri, ideale pentru distanțe scurte.

Străduță în Boracay

Străduță în Boracay

Am închiriat și scuter pentru o zi, în El Nido, un mod ideal de a vedea cât mai mult din insulă.

Scuter închiriat pentru o zi

Scuter închiriat pentru o zi

Unde am stat?

Și de data asta am folosit booking.com. Mai puțin în Puerto Princessa, care nu era pe lista noastră de la început, dar unde nu a fost greu să găsim cazare ieftină și decentă. Chiar dacă am ajuns aici destul  de târziu, pe la ora 22:00.

Ce trebuie văzut / făcut musai?

(top din locurile și lucrurile pe care eu le-am văzut / făcut)

  • Arhipelagul Bacuit, Palawan. Totul aici arată absolut minunat – plaje retrase, lagune impecabile cu apă turcoaz și insulițe stâncoase. Dacă ar trebui să aleg un singur loc pe care să îl văd în Filipine, ăsta ar fi.
Incredibilul arhipelag Bacuit

Incredibilul arhipelag Bacuit

  • Plimbarea cu jeepney-ul – mașinile astea colorate (jeep-uri din Al 2-lea Război Mondial modificate și transformate în mini-autobuze) sunt un simbol al străzilor din Manila și al Filipinelor, în general.
  • Frigăruile de pe stradă – delicioase bucățele de carne, făcute pe grătar în stilul filipinez și îmbibate în de sos din soia, usturoi, citrice și ketchup de banane. Te lingi pe degete.
Frigărui delicioase

Frigărui delicioase

  • Ce-am mâncat și băut bun?

Vai, vai, vai – cum e mâncarea filipinezilor. Nu am mâncat nimic care sa nu ne placă, deși eu nu îs mare fan carne, iar ei o iubesc. Dar nu mă mai săturam de adobo – porc sau pui sau carne, în general, marinată în oțet și usturoi, grătare cu pește sau fructe din mare, orez, frigărui sau noodles.

Din care să mănânc mai repede

Din care să mănânc mai repede?

Filipinezii folosesc ca tacâmuri lingura și furculița, rare ori am primit cuțit, și asta numai în restaurante ce păreau mai turistice. Iar șervețelele sunt mici mici și împachetate. 🙂

Restaurant în El Nido

Restaurant în El Nido

Cu apa nu am avut o relație prea bună, în schimb. Mi se părea că toată apa pe care o cumpărăm are un gust amărui și metalic. Așa că am băut bere. Butelcuțele de San Miguel Pale Pilsner au devenit nelipsite în fiecare zi. Bună bere!

San Miguel Pale Pilsner

San Miguel Pale Pilsner

Filipine produce și rom – Tanduay Rum. Am plătit pentru o sticlă de 500 ml 50 php / 4 lei și a fost chiar bun.

  • Internet.

În orașe găsești ușor net – la hotel sau la restaurante, au peste tot wi-fi. Nici la Boracay nu am avut probleme.

Însă în El Nido este mai bine să consideri că nu e deloc net și să te relaxezi la plajă. Merge atât de încet încât nu faci decât să te enervezi și nici să nu încarci ceva. Seara își mai revine, dar nu e general valabil. Și așa e în toată zona asta din Palawan.

Așa de adevărat...

Așa de adevărat…

  • Ce am cumpărat?

Filipine este o țară destul de ieftină, mai ales în zonele nu foarte turistice. Ne-am întors cu mai multe kilograme decât plănuisem și am luat multe produse organice – ulei de cocos, creme și balsam din cocos, tricouri, decorațiuni de Crăciun, hăinuțe, ketchup de banane.

O parte mică din cumpărături

O parte mică din cumpărături

  • Bănuții

Moneda din Filipine este pesos-ul, reminiscență a coloniilor spaniole. Cardurile bancare sunt acceptate mai peste tot în orașe, însă situația se complică un pic în sate, mai ales în El Nido – nu am putut folosi cardul la hotel, pentru a plăti tururile sau la restaurante.

Pesos filipinez.

Pesos filipinez.

ATM-urile sunt însă răspândite și poți oricând scoate bani. Unele nu acceptă Mastercard, iar de fiecare dată când scoți se percepe un comision de 250 php / 20 lei, indiferent de suma pe care o retragi. De cele mai multe ori am avut și limită de retragere, de 10 000 php / 780 lei.

Cheltuieli orientative Filipine

  • Viza

Viza pentru Filipine se obține la intrarea în țară și este valabilă pentru o lună. E musai ca pașaportul să aibă o perioadă de valabilitate mai mare de 6 luni, în momentul în care părăsești țara.

Apus în Boracay

Apus în Boracay

  • Este periculos?

Nicio clipă nu ne-am simțit în pericol sau în nesiguranță, în niciun loc din cele pe care le-am văzut Filipine. Nici ceilalți călători pe care i-am întâlnit, chiar și grupuri de fete singure, nu au avut niciun fel de problemă prin locurile unde au mers. 

Plaja Puka

Plaja Puka

  • Lectură de vacanță:

Eu: Cerere în călătorie, Édouard si Mathilde Cortès

Răzvan: 27 pași, Tibi Ușeriu

  • Ghid de vacanță:

Philippines, Lonely Planet, a 12a ediție, publicată în mai, 2015

În sandale. Cu cafea și ghid.

În sandale. Cu cafea și ghid.

Aeroportul din Kalibo

Aeroportul din Kalibo

Comments:

  • Mihai

    septembrie 8, 2018

    Cum si unde obtii visa cand ajungi in filipine

    reply...
  • Ruxandra

    septembrie 27, 2018

    Buna. As vrea sa merg si eu in El Nido in ianuarie 2019, insa am tot citit ca a crescut numarul cazurilor de febra Dengue in zona si m-am speriat. Ar fi cazul sa caut o alta destinatie?

    reply...
  • Valentin

    noiembrie 24, 2018

    Buna,
    Ar trebui sa ma angajez la o firma din Filipine. Pe site-ul MAE vad ca exista avertizari cu privire la pericol de rapire de persoane, etc.
    Imi poti da un sfat in legatura cu asta? Sau cum ai simtit tu situatia acolo?

    Multumesc.

    reply...
  • roxana

    decembrie 4, 2018

    Buna
    Ma tot bate gandul ca in aceasta vacanta sa merg si cu pustiul de 5 ani dupa noi. Ai idee daca in tripurile ce se fac cu barca de exemplu cand pleci pt snorkeling sau sa vezi alte insule exista o limita de varsta?
    Merci

    reply...
    • Raul C

      martie 10, 2019

      In Bohol tour urile catre Balicasag erau restrictii de varsta pentru copii, deasemenea la Whale Shark watch in Oslob era de minim 8 ani ! Trebuie verificat inainte….vb despre turuile autorizate ! Se pot face la mica intelegere cu localnicii doar c anu garantez cat de safe sunt !

      reply...
  • Dragos

    decembrie 7, 2018

    Pentru a intra in Filipine la immigration au cerut sa ai cumparat si biletul de avion pt iesirea din Filipine?

    reply...
  • Marius

    martie 7, 2019

    Salut!

    Foarte utile sfaturile 🙂
    Plecam si noi curand in Filipine cu un traseu asemanator. Ce companii de tururi recomanzi pentru El Nido /Coron?
    Am vazut ca sunt destul de multe dar prefer sa merg pe recomandari in astfel de cazuri.

    Multumesc!

    reply...
    • Raul C

      martie 10, 2019

      Sal am fost in Filipine in 2016 -Manila, Vulcanul Mayon- Legazpi, Bohol(Dumaluan Beach,tarsieri,chocolate hills,loboc river cruise, firefly tour etc) Banaue si Batad rice terraces.
      Saptaman viitoare o comitem din nou – Manila, a doua zi inCebu mic dejun la Top of Cebu si activitati .Whale shark in oslob,kawasan falls canyoneering , badian beach,moalbal) apoi Palawan el nido cateva zile, cebu din nou – osmena peak si turul istoric al orasului. De acolo feribot din nou in Bohol(/insula mea preferata in Filipine) de data asta nu vreau sa ratez Anda beach si Cave pools in partea de est, insula alaturata Pamilacan. Din bohol feribot spre Camiguin (cimitirul scufundat) izvoare fierbinti,vulcani etc si de acolo inapoi in Manila turul istoric al orasului street food in cel mai vechi china town din lume si incheierea o cina de vis la Raffles(Mireio) roofbar terrace cea mai buna panorama din Manila

      reply...
  • Marina

    aprilie 17, 2022

    Bună, ai avut nevoie de un alt permis de conducere acolo?
    Mulțumim!

    reply...

Comentează ceva...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.