Sus
Așa arată acum autorulota în interior.

La finalul ultimului articol, care a fost hăt, acum luni bune, povesteam despre noua noastră autorulotă. Ziceam că îmi suflec mânecile și mă apuc de redecorat și renovat autorulota! Lucru care s-a și întâmplat și care mi-a ocupat tot timpul pe parcursul a vreo două luni.

Dar este așa de frumoooasă acum! Nu că ar fi fost rea înainte, cu o curățenie mai serioasă am fi fost gata de drum. Doar că nu era chiar stilul nostru. Și cum toate interioarele de rulotă / autorulotă categoria asta au aceleași dulapuri maronii, aceeași cromatică – nici foarte originală nu era. Așa că a fost plăcerea mea să o „îmbrac” în lucruri alese de noi.

Autorulota la început

De la asta am plecat

Estimasem inițial că în două săptămâni sunt gata cu tot, dar nu s-au potrivit socotelile. Renovarea asta a inclus așa – vopsit mobila, vopsit și colantat baie, schimbat baterie baie, refăcut huse, pus faianță autoadezivă în bucătărie, vopsit mânere, balamale și încuietori, înlocuit textilele de pe părțile fixe din mașină. Am mai colantat mesele și am pus linoleum nou.

Începe dezmembrarea

Începe dezmembrarea

O autorulotă arătoasă

La final m-am ales cu o mașină arătoasă și o învățătură de viață – nimic nu e simplu și poate să îți ai mult mai mult timp decât ai planificat. Cu mindset-ul ăsta, lucrurile au devenit mai ușoare – ce dacă am montant de vreo 5 ori un sertar că nu mai știam cum se pune? Doar stabilisem că nu e simplu. ??‍♀️

De fapt, poate îți va veni natural dacă ești un om priceput, care a mai vopsit la viața lui, a pus autocolante și a mai montat lucruri. Dar, unui om cu două mâini stângi, ca mine, i-a luat mult.

În plină acțiune

În plină acțiune

Și încă ceva – am învățat că atunci când te apuci de un proiect de-ăsta, de renovat autorulota, trebuie ai grijă să categorisești tot ce desfaci. Au fost peste 40 de tipuri de șuruburi și șurubele, multe dimensiuni de uși, tije și încuietori, șine pentru sertare și tot felul de alte lucruri care îmi păreau ușor de reținut când le demontam, dar când a fost să le pun la loc nu mai știam de unde să le iau. Ba chiar mi s-a întâmplat să uit ce oi fi vrut să zic când am scris etichetele. ??‍♀️

Ușor haos

Ușor haos

Acum, să o iau pe rând.

Vopsitul mobilei

A fost cea mai amplă și mai migăloasă parte a proiectului de renovat autorulota. Am ales două culori  – alb pentru partea de sus și dulapurile înalte și albastru închis pentru mobila de jos.

După lungi cercetări pe bloguri și grupuri de Facebook am ales vopseaua cretoasă (chalk paint) de la Annie Sloan. Este o vopsea pe bază de apă, care (foarte important pentru mine) se poate aplica pe suprafețe care nu au fost șlefuite, fără amorsă în prealabil și care nu curge și nu stropește. Suprafețele trebuie degresate inițial, iar vopseaua trebuie sigilată la final.

Cam așa arată după o primă mână de alb.

Cam așa arată după o primă mână de alb.

Am comandat-o de la Galeria Latină nr. 2, în cutii mari, de 1L, iar doamna de acolo a fost genială. Am avut parte de consultanță pe parcursul procesului, de fiecare dată când mă panicam că sigur fac ceva greșit și nu va ieși bine.

Am mai comandat o parte și de la Rouge Boutique, nu mi-a ajuns ce am comandat inițial. Și ei au fost super prietenoși și prompți.

Ustensilele pentru vopsit

Ustensilele pentru vopsit

Materialul din care sunt făcute dulapurile este un pal cu autocolant într-o culoare galben – maronie, foarte anii 2000. Pentru a reuși să îl acopăr frumos cu alb a fost nevoie de 4 straturi, în două nuanțe. Prima dată am dat două straturi de Original (un alb mai untos, așa) și apoi încă două de Pure (alb ca Albă ca Zăpada) .

La albastru au fost suficiente doar două mâini de vopsea, iar nuanța era minunată!

Și albastru la prima mână

Și albastru la prima mână

Sigilare vopsea pe bază de apă

Pentru sigilare am folosit Vila Yacht 3 în 1 de la Policolor, care a mers perfect pe alb. Dar nu s-a înțeles nicicum cu albastru – a făcut o spumă alburie, care se și usca așa și acoperea în valuri. Am încercat și alt sigiliu, de la Cedria Protect, dar l-a fel s-a întâmplat. Pentru alții care folosiseră produsele astea, păreau să fi mers foarte bine. Nici cei de la Policolor nu își explicau care e motivul pentru care nu funcționează la mine. Într-un final am ales să îl dau așa, pentru că deja devenise frustrant faptul că nu reușeam să termin o dată cu vopsitul.

Rafturile de sus sunt gata.

Rafturile de sus sunt gata.

Am demontat tot ce s-a putut (uși, tăblii, sertare) și am vopsit afară. Mult mai simplu în felul ăsta, mai ales că temperaturile ajungeau pe la 35 – 40 °C în mașină.

Pentru aplicat vopsea & lac am folosit trafaleți de burete Holzer, cu niște perișori mici, de la Dedeman. Au fost ok.

Tot cu albastru am vopsit și aplica luminoasă, care acum arată tare bine și pe care nu mai intenționăm să o înlocuim.

Cu vopseaua finalizată

Cu vopseaua finalizată

Vopsit mânere & balamale

Mânerele le-am vopsit cu vopsea spray de la Rust Oleum, negru – lovitură de ciocan. Le-am întins pe o sârmă, ca pe rufele de uscat, și le-am dat pe toate o dată.

La fel am procedat și cu spoturile luminoase, cu șinele pe care se montează masa sau cu încuietorile de la dulapuri.

Au prins foarte bine și arată frumos.

O parte din multele bucățele de mânere

O parte din multele bucățele de mânere

Huse perne & saltele

Pentru că achizițiile pentru renovare le făceam când încă nu ieșisem din starea de urgență, a fost destul de complicat cu stocurile de textile de la furnizori. Așa că am sfârșit prin a alege cel mai la îndemână magazin cu metraje: IKEA.

Efectiv, pentru huse am mers la o croitorie apropiată de satul meu, unde am dus vechile huse, pe baza cărora au fost făcute cele noi. Am avut noroc că toate erau detașabile, cu fermoar. Și, deși am îmbrăcat și năstureii, care cred că au rolul de a ține materialul întins, nu i-am mai pus ulterior. Parcă pernele au un aspect mai modern fără ei.

Înainte - după

Înainte – după

Când am cumpărat mașina, una dintre salteluțe lipsea – spătarul de la canapeaua lungă. Așa că am creat-o din burete la metru, cumpărat din Obor. O foaie de 1 x 2 m, cu 4 cm grosime s-a transformat într-o saltea de 0,30 x 2 m, cu 12 cm grosime.

Cel mai complicat aici a fost îmbrăcatul și dezbrăcatul huselor, care sunt foarte fixe. Se lăsa cu febră musculară după. Trăiască mama, că altfel îmi lua o zi întreagă toată acțiunea asta.

Cu husele noi.

Cu husele noi.

Linoleum

Pentru că vechiul linoleum nu mai avea nicio asortare cu noua cromatică a casei, l-am acoperit și pe el. Am găsit la Dedeman o bucată la reducere, care a fost ideală ca dimensiune și culoare pentru noi. Este alb, o imitație de parchet, pe care l-am pus peste vechea podea, l-am decupat și l-am lipit cu dublu adeziv.

Nu l-am tăiat eu prea bine la îmbinarea cu mobila, dar arată decent.

Linoleumul a rezistat foarte bine până acum.

Linoleumul a rezistat foarte bine până acum.

Bucătărie

La bucătărie am colantat pereții cu faianță adezivă. Mi-am dorit tare imitația aia de cărămizi albe, dar nu am găsit pe nicăieri. Așa că am sfârșit cu niște rombulețe – damasc, care nu au fost chiar cel mai ușor de instalat, din cauza mobilei care are diverse linii curbe și a pereților care nu sunt chiar drepți. Dar arată cât de cât bine.

Iar masca de la chiuvetă & aragaz am acoperit-o cu autocolant.

Pe ambele le-am luat de la folina.ro.

Bucătăria înainte și după

Bucătăria înainte și după

Baie

Elementele din baie (chiuvetă & mască, dulapuri, vas de toaletă) sunt dintr-un fel de fibră de sticlă sau plastic. Pentru că și ele au forme destul de neregulate și par toate un singur corp, nu le-am schimbat.

Însă am împrospătat un pic vopseaua. În timp (au și ele 20 de ani), căpătaseră o culoare gălbuie.

Baia - inainte și după

Baia – inainte și după

Chiuveta am reușit să o scoatem, am vopsit înăuntru restul – vasul de toaletă, dulapurile, masca de la chiuvetă, cădița de la duș.

Înainte de a vopsi am curățat totul cu alcool tehnic.

Înainte de a vopsi am curățat totul cu alcool tehnic.

Nu pot să zic că a prins extraordinar, dar arată muuult mai bine decât inițial. Am folosit vopsea spray alb lucios de la Rust Oleum All Surfaces Paint. Pe sertare a prins frumos frumos, dar pe baie a lăsat un aspect mat-grunjos pe care l-am mai temperat cu un smirghel fin. Am dat și cu un lac lucios transparent, tot spray, peste. Dar nu a părut că aduce vreo îmbunătățire.

Echipament complet pentru vopsire

Echipament complet pentru vopsire

Apoi, pereții! I-am îmbrăcat în autocolant tip mozaic, numai bun pentru umezeală. L-am cumpărat tot de la folina.ro și l-am pus singură, relativ ușor. Tare utilă este o racletă de pâslă în cazul ăsta.

Baie în proces de amenajare

Baie în proces de amenajare

Am mai schimbat aici bateria, care este una dintre înlocuirile mele preferate! Pentru că avem wet bath,  aveam nevoie de o baterie cu dus extractibil. Oferta nu este tare mare, în principiu astfel de baterii sunt folosite la bucătării și sunt foarte lungi sau înalte.

Dar am găsit una tare drăguță. Am mers până în Doraly după ea, voiam să o vedem înainte de a o cumpăra. Am înlocuit la ea sita prin care curge apa, pentru a obține varianta tip „ploaie”.

Apoi am vopsit cu vopsea spray cupru toate celelte elemente din baie – scurgere, clanță, coșulețul de organizare, suportul de prosoape, mânerul de la dulap.

Aproape de final

Aproape de final

Exterior. 

Ruloțica noastră pare destul de bătrânică din exterior. Așa că am vrut să o împrospătăm și să o înveselim și pe afară. Inițial m-am gândit să o vopsim. Dar după atâta vopsit în interior, mă plictisisem bine.

În fața castelului cu zâne, pe la 01:00 noaptea.

În fața castelului cu zâne, pe la 01:00 noaptea.

Așa că am sărit peste pasul ăsta și am decorat-o cu stickere. Am descărcat fișiere gratuite de pe https://www.flaticon.com/ și le-am aranjat pe o poză a rulotei. Apoi am măsurat-o și le-am dat unei fime de produție (Creative Sign) să le producă. Ni le-au livrat a doua zi pe folii de transfer și am petrecut aproape o zi undeva lângă Porumbacu de Sus să le punem.

Să ne salutați în trafic când ne vedeți, da? ?

Ruloțica În Sandale

Ruloțica În Sandale

Alte achiziții:

Cea mai importantă dintre ele a fost un inverter. Aveam panou solar, dar fără posibilitatea de folosi și 230. Așa că am instalat un invertor de 450 W  care ne încarcă laptopurile și camera foto (altceva nu prea mai avem).

În urma unei vizite la magazinul fizic MotorHome, ne-am mai ales cu câteva lucrușoare. Un genial aspirator de mașină, pe care îl încarc la priza 12V și de care sunt tare încântată. Îl folosesc continuu și aspiră foarte bine.

Aspiratorul super util

Aspiratorul super util

Un uscător de păr de care nu îmi dau seama prea bine dacă mă usucă el sau mă usuc eu natural, de la aer. Nu merită.

Un bec / aparat de insecte, tare drăguț și util. Și el se încarcă la 12V.

De la Jumbo, ne-am luat mare parte din veselă din fibră de bambus sau plastic. Foarte drăguțe. Ne-am mai luat pernuțe, coșulețe de depozitare, covorașe de baie și coșuri de gunoi. Merită o vizită.

Vase și veselă care nu se sparge.

Vase și veselă care nu se sparge.

De la Lumea-n dar avem cele mai frumoase și potrivite căni. Iar de la Cadouri Grozave ne-am luat termometrul de cameră (foarte util, eu mă gândeam că va fi doar frumos), brelocul de la chei și alte semne metalice cu care am decorat prin casă.

Cana perfectă de la Lumea-n dar.

Cana perfectă de la Lumea-n dar.

Și brelocul de la cheile autorulotei

Și brelocul de la cheile autorulotei

Costuri:

Costul pentru renovat autorulota a fost de aproximativ 6000 lei.

Înainte - după

Înainte – după

Aici o listă cu produsele mai importante pe care le-am folosit, de unde le-am luat și cât au costat.

Interior:

Bucătărie:

Baie:

Exterior:

Dacă ai întrebări sau nevoie de alte detalii despre autorulotă și renovarea ei, lasă-mi-le în comentarii și răspund cu drag.

Iar dacă ți-a plăcut articolul poți să te abonezi la newsletterul În Sandale, care să te anunțe când apar povești noi pe blog. Totodată, mi-ar plăcea să ne împrietenim și pe Instagram și Facebook.

După renovare și ieșirile așteptate

După renovare și ieșirile așteptate

Am renovat autorulota!

Am renovat autorulota!

Montajul părților nu a fost nici el ușor

Montajul părților nu a fost nici el ușor

Comments:

  • Sophie

    mai 14, 2021

    Arata foooarte frumos! Sa va bucurati de ea! Te rog spune-mi ce material ai ales pentru huse?

    reply...
  • Maria

    iunie 2, 2021

    cum a rezistat in timp vopseaua de pe dulapuri si din baie?
    cate cutii de chalk paint ai folosit?

    reply...
  • Ioan Timbus

    ianuarie 2, 2022

    Ati reusit sa ne faceti o dimineata minunata cu acest blog. Sublim totul, cinste voua!

    reply...
  • Adi

    septembrie 6, 2023

    Foarte frumos a iesit ,sa va bucurati de ea ,si cat mai multe iesiri in natura ….
    Te rog sa -mi spui si mie ce vopsea ai folosit pe plafonul rulotei exterior ,si daca a etansat bine .
    Multumesc frumos !

    reply...

Comentează ceva...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.