Sus
Cu autorulota la Râșnov

Cum ne pregătim de prima ieșire cu autorulota, am început să strâng cele trebuincioase, care îmi fac viața ușoară și frumoasă pe drum. Deși mare parte din aceste lucruri au rămas efectiv în autorulotă, pe unele le-am adunat și împachetat după ultima ieșire de anul trecut. Mă rog, de fapt anul ăsta, căci Revelionul a fost ultima ieșire. Ocazie cu care am constatat că diferența de temperatură pe care o poate crea autorulota este de +20°C față de afară.

Oricum, întrezărind o nouă călătorie, m-am asigurat că nu am rătăcit pe undeva lucrurile care s-au dovedit utile în anul anterior. Fie că sunt pentru bucătărie, picnic, off-camping, le-am pus pe toate în lista de mai jos, așa cum mi-au venit ele în minte. 🙂

Am povestit aici pe larg cum am renovat autorulota noastră Fiat Ducato.

1. Scaune

Avem niște scaune absolut superbe, luate anul trecut de la Dedeman. Ba chiar le-am cumpărat de două ori. Pe primele le-am dat unor prieteni, tot (auto)rulotiști, care s-au îndrăgostit tare de ele când am mers în vizită.

Le folosim peste tot – lângă foc, la plajă, pentru masă. Sunt super confortabile, se pliază și încap în spațiul de depozitare al autorulotei. Și sunt și frumoase.

Noi le-am cumpărat cu 120 lei / buc, dar acum văd că s-au scumpit un pic. Oricum, și la prețul ăsta cred că merită și le recomand cu încredere.

Scaunele Luna Jumbo, de la Dedeman
Scaunele Luna Jumbo, de la Dedeman

2. Cale pentru echilibrare autorulotă

Când campezi e cam musai ca mașina să fie dreaptă. O dată că dormi mai bine, apoi pentru că asigură buna funcționare a utilităților – frigider, scurgere. Așa că aceste cale pentru echilibrarea vehiculului se dovedesc foarte utile. Doar le pui lângă roți și te cațări pe ele, au mai multe trepte.

Le avem de la X-Go Camping și au venit la pachet și cu o husă, foarte practică. Mai ales că de multe ori calele astea sfârșesc pline de praf sau noroi.

Cale de la Fiamma
Cale de la Fiamma

3. Nivelă cu bulă

Eu îi zic poloboc, dar văd că științific îi zice nivelă cu bulă. ? Am învățat de la RV-ul din SUA că e bine să îl ai în „casă”. De fiecare dată când oprim undeva este de sarcina mea să pun polobocul și să văd cât suntem de înclinați și pe ce parte. Așa știm cum să aranjăm calele și unde să ne înălțăm.

Cred că se găsește la orice magazin cu produse de casă, noi am cumpărat de la Dedeman și am căutat să fie o versiune cât mai mică.

Suntem ușor înclinați
Suntem ușor înclinați

4. Veselă & căni

Am niște vase de care sunt foarte mândră! 🙂

Pe cele pentru mâncat le-am luat de la Jumbo sau din Cora – a avut Cora o colecție tare frumoasă pentru picnic. Sunt din bambus sau plastic, ca să nu avem probleme în mers. Dar sunt rezistente la temperaturi ridicate.

Cănile sunt metalice, de la Lumea-n dar! Pe una scrie chiar așa – „Viața la dubă”! Și tare mi-o doresc și pe cea cu vulpiță, dar îmi dau seama că trebuie să mă opresc din a mai cumpăra chestii fără să am efectiv nevoie.  

Jumbo nu are încă e-shop, dar este magazinul perfect pentru ustensile de bucătărie & decor autorulotă. Iar prețurile sunt chiar bune – am plătit câțiva lei pentru o farfurie sau bol de supă și vreo 10 lei pe boluri mai mari, de salată.

Vase colorate de la Jumbo
Vase colorate de la Jumbo & Cora

5. Organizatoare din lemn

Adică niște cutii din lemn în pare arunc tot felul de lucruri. Am două tipuri. Unele mai fancy în care pun încărcătoarele, medicamente, pixuri, bricege etc. Sunt mai micuțe și încap în dulapurile suspendate și arată tare bine. Între timp, am descoperit și unele hand made, făcute din lemn de frasin de cei de la www.wellnesshighs.com/.

Apoi am niște lădițe mai mari, de la Jumbo, unde pun legumele, sticlele de băutură sau diverse scule – silicon, bandă adezivă, soluții de curățat bordul mașinii, șoricei.

Sunt foarte utile căci țin toate lucrurile la un loc și nu alunecă prin mașina în mers. Și arată și frumos, lucru important în autorulota noastră. ?

Lada cu legume
Lada cu legume

6. Bec cu funcție de îndepărtare insecte.

L-am cumpărat pentru țânțari, dar l-am folosit mult mai mult pe post de bec. Cumva, nu prea am avut probleme cu țânțarii. Dar, în cele 3 dăți cât a fost pus să alunge țânțarii, și-a făcut treaba.

Se încarcă la USB și ține destul de mult. Cum nu avem lumină exterioară pe rulotă, îl agățăm mereu afară.

L-am găsit întâmplător la MotorHome.

Bec cu dublă funcție - luminează și alungă insecte.
Bec cu dublă funcție – luminează și alungă insecte.

7. Aspirator autorulotă

Un genial aspirator de mașină, pe care pot să îl încarc la priza 12V și de care sunt tare încântată. Căci tot timpul se adună ceva prin mașină – firimituri, nisip, praf. Îl folosesc foarte foarte des și aspiră tare bine. Se poate folosi și la 220V, îl mai iau câteodată acasă să îl încarc. Tot de la MotorHome.

Aspirator pentru autorulotă
Aspirator pentru autorulotă

8. Uscător de păr

Aici nu știu ce să zic. Îl am și îl folosesc mai mereu. Doar că e așa de încet că nu îmi dau seama dacă mă usucă uscătorul sau mă usuc natural. Oricum, pentru zilele mai reci este bun căci are și aer cald. Și, bineînțeles, funcționează pe 12V. Este și pliabil, nu ocupă mult loc. Iar cei de la MotorHome ziceau că este un produs tare dorit.

Uscător de păr care se încarcă la 12V
Uscător de păr care se încarcă la 12V

9. Termometru de cameră

Inițial l-am cumpărat, așa, de decor.  Dar s-a dovedit tare util pentru scopul lui de bază. Verificăm mereu temperatura în rulotă, care, de cele mai multe ori, diferă de cea de afară. Ba chiar l-am folosit și pentru a ne da seama dacă frigiderul funcționează corect și răcește.

În plus arată foarte drăguț, perfect pentru autorulotă. Scrie pe el Vreme de road trip

Termometru de cameră
Termometru de cameră

10. Produse de îngrijire naturale

Am căutat musai să cumpăr pentru autorulotă săpun, gel de duș, șampon etc. cât mai naturale, care să nu afecteze apa și natura. Am luat de la Nala, și mi-a plăcut de la ele. Iar acum am o serie nouă, de la Naturalness. Au niște ambalaje așa drăguțe și arome la care salivezi numai când le citești. Iar produsele lor sunt toate naturale!

Și au și pentru chestii pentru casă – detergenți sau soluții de curățare.

Produse naturale de la Nala & Naturalness
Produse naturale de la Nala & Naturalness

11. Detergent ecologic

 Atât pentru vase, cât și pentru curățat baia. Din aceleași considerente – să ajungă cât mai puține chimicale în apa din rezervorul gri. Am cumpărat de la Frosch, de pe eMag. Poate că nu spală la fel de eficient, dar este ok pentru cât spălăm noi prin rulotă.

Tot de la Naturalness am luat și detergentul de vase.  

Detergenți ecologici –  eMag.

Detergent de vase și soluție de curățat
Detergent de vase și soluție de curățat prin autorulotă

12. Folie antiderapantă

Am avut un sul mai mare pe care l-am decupat cât să îmi ajungă pentru toate dulăpioarele. Este destul de eficient, nu lasă oalele și borcanele să se plimbe prin dulapuri. De la Ikea l-am cumpărat, în mod normal se pune sub covoare.

Folie antiderapantă în sertare
Folie antiderapantă în sertarele din autorulotă

13. Masă pliantă

Tare utilă și ea! O folosim pentru a lua masa sau pentru a lucra afară. Se pliază și se face micuță. O avem de la Decathlon, este de două persoane, dar ne-am descurcat și șase. 

14. Grătar

Ce m-am mai împotrivit eu grătarului, nu-l voiam deloc. Iar după ce l-am luat sunt așa fan. Este foarte mic, îl folosim atât pentru diverse grătare – legume, carne, dar și pentru tradițional foc de tabără. Se curăță repede și nu lăsăm în urmă acele urâte vetre de foc.

L-am luat din Carrefour, pentru 30 lei și a meritat toți banii. ?

Micul nostru grătar este foarte eficient.
Micul nostru grătar este foarte eficient.

15. Coș pentru reciclabile

Pentru că absolut întotdeauna materialele reciclabile sunt mai voluminoase decât gunoiul menajer, a trebuit să le găsim un loc  / recipient în care să le colectăm. Mult timp am folosit o cutie de carton, rămasă de la sticlele de Desperados. Dar, pentru că se și uda și nici nu era prea frumos, am vrut să căutăm altceva. Așa am ales un coș din alege marine de la IKEA. Se face mic când nu este folosit, are și mânere să îl cărăm ușor și este și drăguț.

Coș pentru reciclabile
Coș pentru reciclabile

16. Elemente de decor

Căci fără ele ar fi doar o mașină și nu o casă! ? Nu sunt foarte multe, să nu aglomerăm prea tare. Însă schimbă tare mult aspectul mașinii.

Avem câteva pernuțe, care au rol de decor, dar sunt și utile când vrem să ne odihnim un pic pe canapea.

Mai am plăcuțe metalice cu mesaje frumoase, coșulețe pentru depozitare, un covor pentru anotimpurile reci și un ghiveci mic cu o floare din plastic, pe care o ascund în dulap în mers.

Dar cel mai tare și mai tare îmi plac beculețele luminoase, pe care le atârnăm fie în casă, fie afară și facem atmosferă de povești.

Majoritatea lucrurilor sunt de Jumbo, dar am câteva și de prin alte părți.

Pernuțe și flori de la Jumbo
Pernuțe și flori de la Jumbo

17. Mănuși de plastic

Sunt destul de utile. Le folosesc de fiecare dată când trebuie să golim rezervoarele și le spăl pentru următoarea folosire. De cele mai multe ori le iau pe cele pe care le folosim la pus benzină, de la Petrom. 🙂

18. Hârtie igienică

Acum, teoretic, ar părea de la sine înțeles. ? Doar că, la rulotă, folosim una specială. Este o hârtie solubilă, care se dizolvă rapid și face ca rezervorul de reziduri sa fie mult mai ușor de golit.

19. Trusă de scule

Este super utilă! Tot timpul se găsește ceva de înșurubat, de tăiat, de bătut, de măsurat! Și faptul că este roz, o face și mai frumoasă.

  • Trusă de scule – Emag.ro.
  • Preț: 113 lei
Nu cred că a fost ieșire cu autorulota când să nu folosim ceva din trusa asta
Nu cred că a fost ieșire cu autorulota când să nu folosim ceva din trusa asta

20. Furtun pentru apă

De cele mai multe ori găsim surse de apă, dar fie furtunul este prea scurt pentru a ajunge la mașină, fie nu există un furtun de apă.

Așa că este tare util să ai unul, mai lung, cu care să te conectezi. Face cam baltă când îl strângem și îl punem la loc, dar se usucă repede.

Furtun apă de la Dedeman
Furtun apă de la Dedeman

21. Ventilator pentru frigider

Aveam problema asta cu frigiderul – se încălzea foarte tare și încălzea și masca de la aragaz. Și atunci părea că îi este foarte greu să mai răcească. Ventilatorul ăsta, montat pe frigider, ajută vizibil răcirea. Îl folosim doar vara. Iarna îl lăsăm să facă căldură, pe post de sobă.

22. Invertor

Este una dintre cele mai importante achiziții pe care am făcut-o pentru autorulotă. Aveam panou solar, dar fără posibilitatea de folosi și 230. Așa că am instalat un invertor de 400W  care ne încarcă laptopurile și camera foto (altceva nu prea mai avem).

Preț: 450 lei

Invertorul și mațele de sub banchetă
Invertorul și mațele de sub bancheta din autorulotă

23. Compresor cu aer

Autorulota are niște perne de aer pe spate pe care le mai dezumflăm când vrem să avem mașina mai dreaptă și apoi le umflăm în mers, pentru a amortiza mișcările. Aici ne ajută compresorul ăsta. Dar uneori mai umflăm și roțile bicicletelor sau mingea de volei.

Preț – 200 lei

24. Siguranțe de rezervă

Nu m-aș fi gândit niciodată la ele dacă nu am fi avut o problemă cu una dintre siguranțele de la lumină, care s-a ars. Și apoi cea de la căldură. Am fost norocoși că aveam unele de rezervă.

Mă rog, cred că toată lumea știe cum arată siguranțele, dar dacă tot le aveam pe aproape
Mă rog, cred că toată lumea știe cum arată siguranțele, dar dacă tot le aveam pe aproape

25: Soluție descompunere pentru toaletă

Folosim varianta ecologică de la Thetford, Aqua Kem Green. Substanța asta este ecologică, contribuie la minimizarea mirosurilor și la descompunerea deșeurilor solide din casetă. Ceea ce este foarte foarte important! ?

Cam astea sunt lucrurile care mie îmi fac viața ușoară pe drum! Am mai comandat acum un indicator de nivel al gazului din butelie, care să ne arate când suntem în pericol să rămânem fără gaz. Asta mai mult un moft, căci, având două butelii, ne asigurăm că avem una mereu plină.

Dacă aveți completări pe lista asta, vă aștept cu drag în comentarii.

Iar dacă ți-a plăcut articolul poți să te abonezi la newsletterul În Sandale, care să te anunțe când apar povești noi pe blog. Totodată, mi-ar plăcea să ne împrietenim și pe Instagram și Facebook.

Comentează ceva...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.