Sus
Piramidele.

Ce greu mi se pare să scriu ceva despre monumentele cu notorietatea asta. Sunt așa, ceva de făcut în viață! Fascinante structuri! Și fascinante apucături ale oamenilor de a ridica asemenea monumente, pentru a le servi drept mormânt. Sau poate extratereștrii sunt de vină… Căci, de vreo 4000 de ani cam asta este dilema legată de construcțiile astea cu formă și geometrie impecabilă: cum naiba au fost construite piramidele din Giza?

Sphinxul din Giza

Sphinxul din Giza

Explicațiile pământene și excavațiile de pe platoul Giza arată că mormintele astea au fost ridicate de echipe de muncitori, contractați de faraonii vremii. Se pare că băieții ăștia nu erau chiar sclavi. Erau oameni cu contract de muncă. Își negociaseră și masă și cazare ca să pună umărul la a crea minuni. Ba, când Nilul se întindea mai mult decât îi era albia și inunda câmpurile, fermierii rămași fără obiectul muncii se reprofilau și ei în constructori de piramide. Iar Nilul dădea și el braț de ajutor, căci pietrele masive se transportau mai ușor pe apele umflate.

Și totuși, nu-i mai frumoasă imaginea cu marțieni verzi care țopăie și aranjează blocuri de piatră sub formă de piramidă? ? ? ?

Cu trăsura prin deșert

Cu trăsura prin deșert

Acum, cum – necum, structurile există și invită la vizitare. 

Sunt 3 piramide mai.. faimoase. De dimensiuni diferite, ca iezii. Cea mai mare Piramida lui Cheops (Khufu), mijlocie – Piramida lui Khafre și mai mică, Piramida lui Menkaure. Să țineți minte cum le cheamă, că pe mine m-o întrebat băietul de la hotel dacă le știu pe numele mic. Pe Cheops l-am știut, pe Khafre l-am bâjbâit și de Menkaure n-am auzit în viața mea. Pe lângă astea, mai sunt 6 piramiduțe mai mici, cam dărăpănate.

Costuri și bilete la piramidele din Giza

Intrare generală sit: 200 EGP (53 Lei)
Intrare în Marea Piramidă: 400 EGP (107 lei)
Intrare în Piramida lui Chephren / Menkaure: 100 EGP (27 lei)

Prețuri convertite cu xe.com.

Oameni prietenoși la piramidele din Giza

Plimbare cu cămilele la piramidele din Giza

Intrarea și alte lucruri practice pentru piramidele din Giza

Este important să știi că sunt două locuri prin care poți să intri în sit-ul arheologic. O intrare principală, aproape de Piramida lui Cheops, la capătul Pyramid Road. Și încă o intrare secundară pe lângă Sphinx, aici în maps.

Intrarea dinspre Sphinx

Intrarea dinspre Sphinx

Cum noi stăteam în Giza, intrarea asta a Sphinxului era fix la 2 minute de mers de hotel. În principiu, nu contează pe unde intri, pe oriunde e mai aproape de locul unde stai. Doar că de la intrarea secundară nu poți cumpăra bilete pentru a intra în piramide sau pentru muzeul unde e Barca lui Cheops. Ele se cumpără doar de la intrarea principală.

Cu aparatul foto ai voie să faci fotografii oriunde și oricâte vrei, în exterior. În interiorul piramidelor ai voie doar cu telefonul.

În piramida lui Cheops

În piramida lui Cheops

Afară din piramidă

Afară din piramida lui Cheops

Înșelătorii și povești creative

Fiind un loc super turistic, desigur că aici își fac veacul diverși. De la vânzători de suveniruri, deținători de cămile sau trăsuri, modele pentru poze sau oameni care vor să te pozeze cum te giugiulești cu Sphinxul, pretinși ghizi – toți au câte o poveste. Fie că s-a mutat intrarea, fie că nu ai voie fără ghid, fie că e interzis să mergi pe picioare pe dune. E ca un joc pe calculator unde trebuie să treci de diverse obstacole pentru a ajunge la final. ?

Este bine de știut că sit-ul se vizitează fără probleme fără ghid, poți să mergi oriunde ai tu chef pe jos și singurele bilete de care ai nevoie este biletul de acces general și, opțional, cele pentru interiorul piramidelor sau la muzeu. În rest, ignoră orice altceva, zâmbește, spune mulțumesc și mergi mai departe.

Pozele astea te pot costa. :)

Pozele astea te pot costa. ?

Asta, desigur, dacă nu vrei să cumperi ceva de la ei. Nu zic neapărat că e rău. Cămilele nu par suferinde. Iar oamenii care cămileau păreau că se distrează. Trăsurile fac drumul mai ușor, te apără de soare și câștigi și timp. Iar o conversație cu un localnic mereu e prilej de aflat lucruri noi. Doar zic că se poate destul de simplu și de unul singur.

Doar să ai grijă să știi de la început cât vei plăti, să negociezi cât îți este confortabil și să fii atent să nu existe niște extra fee-uri incluse la final: că te-ai pozat cu cămila, că te-ai pozat cu cămilarul (sau cum l-o chema pe cel ce mânuiește cămila), că ai stat mai mult decât trebuia. Îți încarcă oamenii ăștia nota de plată cu ceva, că îs creativi.

Pe cămilă, la piramidele din Giza

Pe cămilă, la piramidele din Giza

Este foarte simplu să vizitezi toată zona pe jos. Deși o să cam ai ceva de mers. Noi am mers. Am fost pe jos și la punctul panoramic, pe de-a dreptul, prin deșert. Și am înconjurat și de câteva ori piramidele. Când să plec, m-am gândit eu că parcă n-aș pleca fără să intru totuși în piramidă, că doar e o dată-n viață.

Pe de-a dreptul, prin deșert

Pe de-a dreptul, prin deșert

Piramida lui Cheops (Khufu)

Piramida lu’ Cheops este ultimul samurai al minunilor lumii. Ca recapitulare, ălelate 6, distruse de incendii sau cutremure, sunt: Statuia lui Zeus, Grădinile suspendate ale Semiramidei, Farul din Alexandria, Colosul din Rhodos, Templul zeiței Artemis din Efes și Mausoleul din Halicarnas. Ha, le-am scris din memorie!

Când a fost ridicată, piramida avea 146 m, dar s-a micșorat cu 8 m de la bătrânețe, vreme și vânt.

O cămilă trece pe lângă Piramida lui Cheops

O cămilă ușor camuflată pe lângă Piramida lui Cheops

Înăuntru.

Nu sunt prea multe de văzut înăuntru, dar cățărarea (că ar fi prea puțin să îi zic plimbarea) este memorabilă. Mai ales la cum eram eu înveșmântată, cu rochie lungă. Urci 40 m pe o rampă (niște obloane cu scânduri pe post de trepte), printr-un tunel înalt de 1.30 m și lat de 1 m. Nici să nu îl iei în calcul dacă ai apucături claustrofobice. Pe urmă mai urci iar, prin Marea Galerie, către Camera Regelui, o încăpere de vreo 10 m lungime, construită din blocuri de granit, unde stă sarcofagul gol, tot din granit făcut și el.

Interiorul este destul de auster și întunecat, departe de colorăturile de prin mormintele din Valea Regilor. Ai voie să petreci aici maxim 15 minute (nu că ai avea nevoie de mai mult) timp în care să îți mai tragi sufletul și să conștientizezi monstruozitatea din blocuri de piatră pe care o ai deasupra capului.

Înteriorul piramidei lui Cheops

Interiorul piramidei lui Cheops

Pe aici urci / cobori în piramida lui Cheops

Pe aici urci / cobori în piramidă

Lângă piramida asta mai sunt 3 structuri similare, mult mai mici – la vreo 20 m înălțime. Sunt piramidele Reginelor, morminte pentru nevasta și surorile lui Cheops.

Piramidele Reginelor

Piramidele Reginelor

Muzeul „Corabia lui Cheops”

Ce de l-am mai căutat. L-am găsit fix lângă Piramida lui Cheops, destul de greu de ratat. Doar că era închis, barca asta fascinantă se mută în noul muzeu – Marele Muzeu Egiptean. Îmi doream tare să o văd, mi se pare foarte tare povestea. Lângă mormintele faraonilor erau îngropate adevărate corăbii, cunoscute ca bărci solare, cu scopul de a transporta mortul spre următoarea lume. Barca asta a lui Keops a fost descoperită abia în 1954, dar are 4500 de ani și este aproape intactă. Și este enormă, nu așa, o amărâtă de bărcuță. Are 42 de metri lungime și 20 de tone greutate.

A fost mutată în august, anul acesta. Aici câteva imagini și un articol mai detaliat, de la Digi24. E foarte tare.

Muzeul Corabia lui Cheops

Și clădirea muzeului are formă de corabie

Piramida lui Chephren (Kafre)

A doua ca mărime (136m), a fost ridicată pentru fiul lu’ Cheops. Este singura pe care s-a păstrat un pic din învelișul inițial, un fel de calcar sclipicios. Toate cele trei piramide se pare că erau acoperite cu material de-ăsta și luceau frumos la soare. Între timp au fost „decopertate”,  oamenii au luat din carcasa asta pentru a decora moschei sau palate.

Piramida lui Chephren

Piramida lui Chephren

Piramida lui Menkaure

Este cea mai mică dintre cele trei mărețe, are 62m și și interiorul acesteia se vizitează.

Pe una dintre laturi sunt aliniate încă un set de 3 piramide ale Reginelor. Și, dacă ai ajuns până aici, mai e doar puțin până la locul de unde poți să pozezi frumos toate piramidele din Giza. Nu ai cum să îl ratezi, toată lumea merge în direcția aia.

Fiecare piramidă este parte dintr-un ansamblu mai complex. Adică, mai sunt multe alte lucruri de văzut pe lângă ele. Doar că piramidele cam reduc din puterea lor de a impresiona.

Piramida lui Menkaure

Piramida lui Menkaure

Mai sunt văile funerare, unde faraonii erau plânși și unde primeau ofrande, imediat după moarte. De la fiecare astfel de vale pleacă o cale pavată către lacul care exista cândva la baza platoului și pe malul căruia erau ridicate alte temple. Cea mai bine păstrată este a lui Chephren, dar nici aceasta nu e prea spectaculoasă. Mai sunt locurile unde se îngropau vasele solare, încărcate cu extra provizii, care să fie suficiente faraonilor pentru călătoria în lumea de dincolo. Există și alte morminte mai mici care se pot vizita. Locul devine copleșitor la un moment dat…

Valea funerară a lui Chephren

Valea funerară a lui Chephren

Mai este totuși ceva care se ridică la faima piramidelor…

Sphinxul

Ce arătare mai e și statuia asta. Mie, sincer, mi s-a părut simpatică și docilă creatura. Nu înțeleg de ce era cunoscut ca părintele terorii (în arabă îi zice Abu al-Hol). Au venit pe urmă grecii de i-au spus sphinx! După animalul lor de casă, monstrul cu cap de femeie și corp de felină, care spune ghicitori și care te mănâncă dacă nu răspunzi corect. Muahahah.

Și totuși, toată lumea se pupă cu el.

Este legat de Piramida lui Chephren. Se presupune că faraonul l-a cerut sculptat după chipul și asemănarea lui. Are 73 m lungime, de la lăbuțe până la coadă. E foarte simpatic.

Sphinxul

Profil de Sphinx

Ore de funcționare la piramidele din Giza

Poți vizita piramidele din Giza începând cu ora 8:00, de dimineață. Mai citisem despre un scam, unde ți se propune un tur la răsărit. Nu se aplică, nici măcar nu e deschis atunci.

Noi am ajuns pe la 10:00 și am plecat de aici pe la 15:00. În mod normal cred că poți vedea tot cam în două ore, dar ne-a plăcut să ne lălăim. Plus că am mers doar pe jos. Plus că atunci când m-am trezit eu să văd interiorul era pauză de masă, care numai ce începuse. Așa că am mai stat încă o oră pe acolo, așteptând să deschidă la piramidă.

Pauza pentru vizitat interiorul de la Marea Piramidă este de la 13:00 la 14:00.

Piramidele din Giza

Sphinxul și piramida lui Chephren

Nu a fost deloc aglomerat în prima parte a zilei, abia pe la prânz au început să ajungă autocare. Cred însă că nu este o situație general valabilă, doar pandemia e de vină că am putut să vedem unul dintre cele mai râvnite obiective din lume, fără să ne înghesuim prea mult cu alții.

Și desigur, un alt argument pentru care e bine să vii aici dimineața este căldura. Chiar dacă aprilie e lună numai bună de vizitat, te toropește maxim pe măsură ce înaintezi în zi. Că trebuie să ai apă cu tine, nici nu mai menționez. Oricum, la un caz, ai vânzători ambulanți pe acolo. Iar prețurile sunt cât de cât decente. Nu îmi mai amintesc exact cât a dat Adi pe o doză de cola, dar sigur nu ne-am scandalizat.

Cu ce să te îmbraci la piramidele din Giza?

Nu există indicații oficiale de dress code, dar e bine să ai încălțări și haine confortabile. Apoi, să ții cont de faptul că este o țară majoritar musulmană, iar ținută decentă (cu umeri și genunchi acoperiți) este recomandată oriunde ai merge.

E bine să ai și niște cremă de soare și balsam de buze. Două zile după vizita la piramide am tot cules cojițe de pe buzele-mi pârlite.

A, și nu ai voie să te cațări pe minunățiile astea. Tot Adi – Cu rucsacul în spate îmi spunea de diverși vloggeri cu apucături de-astea, cărora le-a fost interzisă apoi intrarea în țară.

De aici vin luminile proiectate seara pe piramide

De aici vin luminile proiectate seara pe piramide

Piramidele de seară

Piramidele din Giza arată foarte drăguț la apus, am făcut poze frumoase de pe terasa hotelului.

Apoi, în fiecare seară, Sphinxul se apucă și spune povestea piramidelor, în cadrul unui show cu lumi, pe numele lui Pyramids Sound & Light show. Noi l-am văzut de la terasa hotelului, căci am avut cazare șmecheră. Dar, cred că am avut așteptări prea mari. După ce am văzut show-rile de pe Casa Poporului, credeam că o să asistăm la ceva similar.

Nu e așa, dar e totuși drăguț să îl vezi dacă te găsești prin zonă. Dacă nu, sunt alte lucruri mai interesante de făcut prin Cairo. Se poate să fi contribuit la neimpresionabilitaeta mea și faptul că nu înțelegeam prea bine ce grăiește dl. Sphinx, fiind mai departe. Oricum, el își spune povestea prima oară în engleză, apoi într-o altă limbă. Cred că noi am prins arabă. Oricum, a fost drăguț – cu o narghilea și o bere pe terasă, nu ne-am plâns.

Sound & Light show la piramidele din Giza

Sound & Light show la piramidele din Giza

Unde am stat în Giza?

La Marvel Stone Hotel

Genială poziție avea hotelul ăsta, fix în fața piramidelor. De cum am ajuns, pe la 03 și ceva, în noapte, ne-a întrebat băiatul nepermis de drăguț de la recepție „Vreți să le vedeți?”. Și ne-a urcat pe terasă să distingem contururile structurilor ăstora masive. Că pe mine m-au impresionat maxim încă de atunci nu m-a mirat, dar m-a mirat că oamenii de aici încă le privesc cu ochi plin de venerație și mândrie, ca și cum și ei le-ar vedea pentru prima dată.

Și, pe lângă poziție, a mai fost un motiv pentru care am ales locul ăsta – pentru că am stat mai mult de 2 nopți la ei, ne-au luat și gratuit de la aeroport, în miez de noapte. Ceea ce ne-a făcut să îi plăcem și mai mult – căci până te dumirești cum merg lucrurile pe aici, e frumos să ai niște ajutor.

În rest, despre cazare numai de bine – cameră ok, cafea bună și mic dejun inclus. Ne-am putut bucura de o narghilea pe terasă și ne-au comandat și beri de la Drinkies.

Preț / noapte: 25 euro. Cu mic dejun decent și priveliște incredibilă incluse.

Piramidele din Giza la apus, fotografiate de pe terasa hotelului

Piramidele din Giza la apus, fotografiate de pe terasa hotelului

Dacă ai nevoie de alte detalii despre vizita la piramidele din Giza sau Cairo lasă un comentariu și răspund cu drag. Și nu uita să verifici și celelalte articole de pe În Sandale, pentru inspirație și recomandări de călătorii.

Iar dacă ți-au plăcut articolele poți să te abonezi la newsletterul În Sandale, care să te anunțe când apar povești noi pe blog. Totodată, mi-ar plăcea să ne împrietenim și pe Instagram și Facebook. ?

Cairo, dinspre piramide

Cairo, dinspre piramide

Sphinxul

Sphinxul

Piramidele din camera de hotel

Piramidele din Giza, din camera de hotel

Piramidele din Giza

Piramidele din Giza

Piramidele din Giza

Cămile în așteptare la piramidele din Giza

Apus peste piramidele din Giza, de pe terasa hotelului

Apus peste piramidele din Giza, de pe terasa hotelului

Prin deșert

Prin deșert

Comentează ceva...