Sus
Castelul din Bled

Vai, vai, vai – ce surprinzătoare este Slovenia! Ce peisaje afișează țara asta! Este incredibil de proaspătă și verde, nu cred că se întâmplă vreodată să nu ai vegetație în câmpul vizual, chiar și prin orașe. Este o țară perfectă pentru road trip – plină de munți, păduri, castele și sate pitorești, unde nu se simt chiar deloc anii de socialism iugoslav. Mă și miră faptul că nu este o destinație mult mai cunoscută și mai traficată. Noroc cu Melania, ex-prima doamnă a SUA, care a mai generat niște vizite ale americanilor pe plaiurile ei natale.

Slovenia

Slovenia

Am inclus Slovenia în traseu mai mult pentru că era în drum spre Toscana, unde voiam de fapt să ajungem, Dar ne-a plăcut așa de mult încât am sfârșit prin a petrece mai multe zile aici. Deși ne-a luat un pic de timp până să ne punem pe aceeași lungime de undă cu rigurozitatea țării.

Slovenii sunt destul de departe de spiritul balcanic / latin. Îs ei educați și sofisticați, le place sportul și sunt determinați, dar le cam lipsește veselia și hăhăiala. Popor cam conservator și strict, după gustul meu. De la habsburgi li se trage.

Dar natura compensează pentru „scăpările” astea. :)) Este fantastică – munți falnici, cu zăpadă pe ei, lacuri și râuri incredibil de turcoaz și verde în toate nuanțele posibile. Și nici orașele nu se lasă mai prejos. Toate prin care am trecut aveau aer de carte poștală, cu câte o turlă semeață de biserică și cu case cu acoperiș de țiglă roșie. Frumos, frumos. Țara asta merită din plin să fie străbătută.

Cu autorulota în Slovenia

Cu autorulota în Slovenia

Atitudine față de off-camping în Slovenia

În Slovenia, off-camping-ul este ilegal și nu exisă toleranță pentru apucături de-astea. Ba mai mult, există străzi și parcări unde camperele efectiv nu au voie să intre. Și nu din vreun considerent de dimensiune. Semnalistica în acest sens este foarte evidentă. Și chiar dacă nu sunt semne, sigur vine un polițist să te trezească și să îți spună că ar trebui să cunoști regulile țării unde te afli. Deci nu prea merge pe haiducie la oamenii ăștia. Deși sunt unii dintre marii producătorii de RV-uri (Adria este brand sloven), hărțuiesc și mută camperele rebele de pe oriunde le prind în flagrant. Sau poate, de aici li se trage organizarea asta – sunt prea multe astfel de mașini în țară (plus ce aduc sârguincios și vecinii nemți) și trebuie reglementate.

ÎNSĂ, dincolo de asta, slovenii îți oferă toate facilitățile de care ai nevoie pentru campere. Aproape toate benzinăriile (cel puțin pe autostradă) au zone de parcare dedicate, alimentare cu apă și deversare, gratuite chiar.

Oropsitele campere

Oropsitele campere

Cam toate sătucele și atracțiile turistice au parcări de zi (08:00 – 23:00) pentru campere, cu sau fără plată. Și sunt plasate relativ aproape de centru / atracții, maxim 10 – 20 minute de mers pe jos. Trebuie doar să cauți semnul de camper.

Campinguri găsești în orice colț al țării, feeling-ul meu a fost că sunt mai multe locuri de campare decât locuri de cazare.

Camper stop în Bled

Camper stop în Bled

Dacă totuși ești om de parcare și nu prea vrei la camping, au și aici o soluție: camper stop. Parcări special amenajate, cu posibilitatea de a petrece noaptea, și dotate cu surse de electricitate, apă și zone de deversare.

Deci, nu te lasă ei să campezi pe unde te apucă, dar îți amenajează locuri și îți oferă toate facilitățile. Pentru noi, mai hipioți așa, a fost mai greu la început. Dar după o vizită a poliției la 06:30 ne-am cumințit.

Am folosit mereu aplicația Park4Night pentru a găsi locuri de parcare / campare. Și am dormit de câteva ori în parcările de pe autostradă și ele dotate cu locuri pentru campere.

Piran, Slovenia

Piran, Slovenia

Costuri orientative

Parcări de zi: 1 – 2 eur / oră
Camper stop / overnight: 15 – 45 eur / noapte
Camping: 45 – 90 eur / noapte

Costurile variază mult în funcție de perioada din an (august fiind cea mai aglomerată și cea mai scumpă lună), de locație (un camper stop în Piran costa 45 eur / noapte, de exemplu).

Bled, Slovenia

Bled, Slovenia

Taxe de drum

Pentru a folosi autostrăzile slovenilor trebuie să cumperi o vinjeta. Costul este de 15 / 30 / 110 eur pentru o săptămână / lună / an și camperele sunt incluse în aceeași categorie cu mașinile. Partea mai puțin frumoasă este că trebuie să cumperi offline vinieta asta, de la benzinării sau poștă. O primești sub formă de sticker pe care musai trebuie să îl afișezi / lipești pe parbriz. Dacă nu o lipești, amenda este 300 euro. Am citit mai multe povești ale celor care au cumpărat vinieta, dar tot au luat amendă, pentru că nu era lipită.

Și mai știu o întâmplare când, un prieten al lui Răzvan, a fost oprit pentru că nu avea stickerul lipit și, enervat de insistențele polițiștilor de a-l afișa, chiar și pentru tranzit, l-a lipit așa de tare că a spart parbrizul.  Răzvan suspectează că a mai primit o amendă și pentru bad behaviour. Deci, nu te joci cu slovenii. :))

 

Ljubljana, Slovenia

Ljubljana, Slovenia

Traseul prin Slovenia

În Slovenia ne-am oprit în următoarele locuri, dar nu în toate am stat și pentru noapte.

Ptuj → Logarska Dolina → Bled → Bohinj → Ljubljana → Piran → Portoroz → Kobarid → Bovec.

Ptuj

Ptuj

Ptuj

Parcare gratuită de zi lângă podul pietonal care duce spre oraș (10 minute de centru)
Alte campere erau deja parcate acolo

Orașul nu era neapărat în plan, dar era pe traseu. Și ce frumos că am oprit aici. Numele se citește ceva în genul „ptui” și este una dintre cele mai vechi așezări din Slovenia. Este un mix de străzi pietruite, acoperișuri de țiglă roșie și clădiri interesante printre care se strecoară restaurante și cafenele. E un oraș micuț, îl parcurgi lejer în câteva ore, cu tot cu vizită la castel. De fapt, e musai să te duci și la castel, nu neapărat ca să îl vizitezi pe el, deși este interesant și gratuit, dar pentru că de aici de sus se vede foarte frumos orașul și râul Drava.

Strada Prešernova este pietonală și plină de clădiri frumoase.

Când am mers noi era o zi cam mohorâtă cu  niște nori grei și amenințători, care nu puneau culori prea plăcute în poze.

Ptuj, de sus

Ptuj, de sus

Ptuj

Acoperișuri roșiatice în Ptuj

Logarska Dolina

Parcare gratuită de zi, la cascada Rika & la pensiunile-restaurant din zonă.
Cred că se poate petrece și noaptea aici (mai erau alte campere), dar pentru că se anunțau temperaturi de 12°C pentru noapte am plecat spre Bled

Zona este genială, unul dintre locurile mele preferate din Slovenia. Este o vale glaciară, lungă de 7.5 km și lată de vreo 500 m, super verde și înconjurată de munți stâncoși, cu vârfuri franjurate. A fost declarată Parc Național în 1987 și ai multe activități de făcut pe aici. În principiu sunt de-astea prin natură, pentru oameni activi – drumeții, trasee, ciclism.

Logarska Dolina

Logarska Dolina

Noi am mers până la Slap (cascada) Rika, care e este cumva highlight-ul zonei. Deși este indicat să faci traseul pe jos, se poate ajunge ușor și cu camperul. De la parcare mai mergi vreo 10 – 15 minute și dai de baza cascadei. Căderea de apă are 90m și se află la o altitudine de 1100m. Și are și o mini-terasă suspendată lângă.

Cascada Rika

Cascada Rika

Bled

2 nopți
Prima noapte am stat într-o parcare greu găsită unde nu aveau semne de parcarea interzisă pentru campere. Noaptea era free, iar ziua plăteai 2 eur / oră. Doar că nu am mai apucat să plătim, la 06:30 ne-a vizitat poliția care ne-a spus să ne mutăm, dormitul în mașină este interzis în Slovenia.
A doua noapte am stat în camper stop, la 10 minute de mers pe jos de centrul orașului / lac. Costul a fost de 25 euro / 24 ore, cu apă inclusă (150 L), deversare și electricitate. În august nu puteai sta mai puțin de 24 ore, altfel era și opțiunea de 12 ore.
Plata de face direct la aparatul de taxare parcare și trebuie să ai suma exactă (aparatul nu dă rest). Pentru a beneficia de apă și electricitate, scanezi tichetul de parcare. Totul frumos organizat, ne-a plăcut aici.
Activități în Bled

Activități în Bled

Lacul Bled

Bled este cea mai populară destinație de vacanță din Slovenia. Este și frumos, nu degeaba e vizitat. Lacul în jurul căruia s-a creat orașul are o culoare superbă, verde-albăstrui. Mai are și o insuliță mică (aproape) în mijloc, unde poți ajunge cu barca, un castel fortăreață cățărat pe stânci și multe posibilități de activități, majoritatea legate de lac.

În lunile de vară (iulie – august, în special) este super plin, efectiv nu aveau niciun loc de cazare disponibil, cel puțin conform booking.com.

Bled, Slovenia

Bled, Slovenia

Lacul Bohinj

Parcare cu plată, de zi – 2 euro / oră
Exista semn de interzis cu campere pe drumul ce ducea către parcare, dar l-am ratat. Am stat doar câteva ore, fără probleme.

Lacul este la aproximativ 30 km de Bled și mie mi-a plăcut mai mult de el. Bled e lac de oraș, mai chic, Bohinj mai cinstit, de la țară, mai puțin amenajat și mai puțin aglomerat.

Activități de zi pe lacul Bohinj

Activități de zi pe lacul Bohinj

Ai și aici activități similare: plimbat cu barca, dat cu parapanta, pescuit. Existau și câțiva curajoși care se încumetau la scăldat, dar apa e mult mai rece aici.

Este și o bisericuță foarte frumușică, Biserica Sf. Ioan Botezătorul, care poate fi vizitată și o cascadă (Savica). Dar, pentru noi, principala activitate a fost statul pe malul lacului.

Lacul Bohinj, Slovenia

Lacul Bohinj, Slovenia

Ljubljana

Parcare de zi, 1.2 euro / oră. Foarte aproape de centrul. Noaptea am petrecut-o pe autostradă, în drum spre Piran.

Capitala nu era nici ea în plan, dar a fost locul unde am găsit, relativ ușor, locuri de cazare – o vreme am călătorit cu fratele meu, ei aveau nevoie de hotel.

Dar m-am bucurat de acest ocol, mi s-a părut un oraș foarte simpatic, atât cât am reușit noi să îl vedem în câteva ore. Centru istoric este pietonal, te poți plimba în voie printre dragoni și înghețătării sau alte cafenele înșirate pe malul râului. Zona asta este cea mai veche a orașului, o înșiruire de 3 piațete, care de care mai animate si mai pline de magazine și clădiri frumoase.

Ljubljana, Slovenia

Ljubljana, Slovenia

Piran

1 noapte
Parcare de noapte, la o pizzerie, cu check-out la ora 09:00, 25 eur
2 euro pentru fiecare extra oră după 09:00.
Fără facilități, la 15 minute de mers pe jos / bicicleta de centrul orașului

Am ajuns la Piran pe la mijlocul zilei și, după ce ne-am luptat cu străzile mici unde insista maps să intrăm și ne-am strecurat cu greu în parcare, am apucat-o direct spre marea Adriatică, la care visam încă de acasă.

Piran este orașul romantic de la mare. Are o locație tare frumoasă, pe vârful unei peninsule, de unde afișează mândru acoperișuri colorate, un centru larg și clădiri de inspirație venețiană. Piran fost parte a Veneției prin vremurile lor de glorie.

Piran, Slovenia

Piran, Slovenia

Piața Tartinijev este punctul central. Mărginită acum de clădiri pastelate, a fost, în trecut, portul interior. Apucături venețiene, să construiască în apă. Una dinte clădirile cu poveste de aici chiar așa se și numește –  Casa Vențiană. A fost construită de un negustor avut pentru iubită-sa. Ca să o liniștească pe femeia sensibilă la bârfele vecinilor i-a scris pe casă Lasa pur dir, adică lasă-i să vorbească, cine mai are casă șmecheră ca a ta.   

Din piețucă se mai vede frumos și Catedrala St. George, cățărată mai sus, pe o alee în pantă și turnul cu clopot aferent, care a fost construit mai târziu, cu model și inspirație de la San Marco.

Mi-a mai plăcut aici de Punta Lighthouse, un far micuț, cu o biserică atașată.

Clădirea roz, din colț, este Casa Venețiană

Clădirea roz, din colț, este Casa Venețiană

Portoroz

La Portoroz am ajuns foarte ușor cu bicicletele, din Piran. Sunt doar 4 km și peste tot ai pistă de bicicletă. Este varianta mai petrecăreață a Piranului. Am nimerit fix într-un festival de dans și muzică tradițională. Am pedalat apoi până la bâlciul local, cu o roată Ferris pe post de far călăuzitor.

Îl știam pe locul ăsta de la un faimos festival de publicitate – The Golden Drum, care se organizează aici anual. Și deși este un orășel mai activ decât vecinul, parcă tot Piran rămâne mai atrăgător și mai pitoresc.

Cascada Kozjak & Kobarid

Parcare de zi lângă oraș, special semnalizată pentru campere / gratuită

Venind dinspre Italia, Kobarid a fost primul orășel din valea râului Soča unde ne-am oprit. Citisem eu că i-a plăcut lui Hemingway aici, ba chiar a inclus și o descriere a orașului în Adio, arme și-am zis că musai vreau să merg, spre disperarea lui Răzvan. Hemingway nu-i prezent în vreun fel pe aici, dar orășelul este drăguț.

Ce culoare are râul ăsta!

Ce culoare are râul ăsta!

Râul Soča

Râul Soča

Iar la 30 de minute de mers este tare fotogenica cascadă Kozjak, unde își fac de cap amatorii de senzații tari. Te costă 5 euro de om să vezi cascada asta înaltă de 15 metri, iar traseul până aici merită din plin. Căci ai ocazia să admiri râul Soča în toată splendoarea și tucoazitatea lui.

Râul ăsta este absolut incredibil, cu o culoare superbă și ireală. Nu degeaba îi zice Râul de Smarald, chiar arată așa. Cel puțin în cea mai mare parte a timpului. Noi l-am lăsat puțin nesupravegheat și repede s-a transformat în tulburel. Dar cred că a fost o furtună undeva pe cursul apei, se vedeau nori urâcioși în depărtare.

Verde peste tot

Verde peste tot

Cascada Kozjak

Cascada Kozjak

Oricum, pentru că prea nu părea normală culoarea asta am cercetat-o un pic. Se pare că de vină sunt niște mici particule de rocă aflate în apă, un fel de ‚făină de rocă’. Soarele se reflectă pe particulele astea și dă apei culoarea verde sau albastră, în funcție de vreme.

Poți să înoți în Soča, deși nu văd de ce cineva cu toate cele acasă s-ar băga în apa asta rece. Sau să te dai cu kayak-ul sau să faci rafting. Sau doar să te uzi puțin pe degețele.

Kobarid, Slovenia

Kobarid, Slovenia

Bovec

Este principalul oraș din Soča Valley, mai mare decât Kobarid și hub pentru sporturile de aventură, populare prin zonă: rafting, hiking, kayaking, biking, skiing și alte ing-uri de-astea. Are un vibe tare frumos, de oameni obosiți, dar mulțumiți și mândri, care numai ce au ieșit din duș și și-au pus bocancii la aerisit.

Bovec, Slovenia

Bovec, Slovenia

În drum spre orășelul ăsta mai este o cascadă (e plină Slovenia de cascade și peșteri), Boka – cea mai mare cascadă, de 106 m. Nu-i chiar prietenoasă, o vezi de departe, de la un view point situat la vreo 15 minute de mers pe jos de drumul principal.

 

Cascada Boka

Cascada Boka

Cascada Boka

Slovenia

Cam astea au fost locurile pe care le-am văzut în călătoria noastră. Per total, ne-a plăcut de Slovenia. Este o țară micuță, dar cu o natură spectaculoasă, cu o istorie tumultoasă și cu o extraordinară grijă pentru mediu și sustenabilitate.

Dezvoltarea sustenabilă

Slovenia este recunoscută pentru natura bogată. Este a 3a cea mai împădurită țară din Europa, după Norvegia și Suedia, aerul este foarte curat, iar apa de aici este una dintre cele mai pure din lume. În 2016 au inclus în Constituție dreptul cetățenilor la apă potabilă.

Și este plină de flori – e imposibil să nu remarci abundența de jardiniere care decorează ferestrele caselor slovene. Și este și o țară foarte foarte curată, nu am văzut niciun fel de gunoi aruncat aiurea, prin lacurile și râurile lor nu plutesc sticle de plastic, iar prin păduri nu vezi ambalaje. Sunt foarte tari slovenii din punctul ăsta de vedere, în 2016 a fost declarată de UN cea mai sustenabilă țară din lume.

Demonstrație de verde la Lacul Bohinj

Demonstrație de verde la Lacul Bohinj

Mâncarea în Slovenia

Mâncarea este și ea punct forte. Are vecini darnici – Italia, Austria, Ungaria – de la care a împrumutat diverse pe care le-a re-preparat în manieră proprie. Bucătăria slovenilor este faimoasă pentru ingredientele foarte proaspete, crescute local. Musai de încercat este supa de ciuperci și colțunașii. Geniali! Pizza și burgerii sunt și ei obișnuiți ai locului, peștele și fructele de mare apar prin meniu chiar dacă nu ești pe coastă. Plus – este țara care a inventat cremșnitul.

Costul pentru un fel de mâncare principal este undeva între 10 – 20 euro / pers; iar pe bere plăteam 2 – 3 euro.

Supa de ciuperci este genială

Supa de ciuperci este genială în Slovenia

Hvala lepa, Slovenia!

Dacă ai nevoie de alte detalii despre Slovenia și traseul cu autorulota, lasă un comentariu și răspund cu drag. Și nu uita să verifici și celelalte articole de pe În Sandale legate de autorulotă, pentru inspirație și recomandări de călătorii.

Iar dacă ți-au plăcut articolele poți să te abonezi la newsletterul În Sandale, care să te anunțe când apar povești noi pe blog. Totodată, mi-ar plăcea să ne împrietenim și pe Instagram și Facebook.

Și aici mai multe poze din Slovenia.

Piran, Slovenia

Piran, Slovenia

Baie în Soča , Slovenia

Baie în Soča , Slovenia

Activitatea preferată pe râul Soča

Activitatea preferată pe râul Soča

Campingul din Bled, Slovenia

Campingul din Bled, Slovenia

Bled

Bled

Slovenia

Slovenia

Comentează ceva...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.