Sus
  >  Orientul Mijlociu   >  Iordania   >  Bine de știut când călătorești în: Iordania
Bine ai venit în Iordania! A doua ta casă!

Iordania a fost o destinație așa de ușor de ales! Are un număr „nedrept” de locuri must de văzut în viață, este safe, mâncarea e bună, zborurile sunt ieftine, oamenii sunt mai mult decât primitori, iar optimismul lor este molipsitor.

Țara are oricum o tradiție lungă de gazdă. Au trecut pe aici o grămadă de seminții: negustorii organizați în caravane, legiunile romanilor, armate de musulmani și cruciați. Toți ăștia au lăsat în urmă tot felul de monumente, modul lor de a spune Kilroy was here! Le găsești presărate prin țară – coloane și amfiteatre de-ale romanilor, castelele prin deșert ale cruciaților, mozaicurile creștinilor sau fascinantul oraș săpat în piatră al triburilor nomade.

Iordania mi s-a părut o țară blândă, poate și pentru că o tot comparam cu haoticul Egipt. Este o țară musulmană, dar sunt toleranți cu cei veniți din alte religii. Am văzut multe fete și femei îmbrăcate modern sau care nu își acopereau părul. Desigur, este recomandat să te îmbraci modest – fără prea multă piele la vedere.

Vinerea este ziua lor liberă, am găsit magazine și piețe închise, mai mult în provincie și mai ales în prima parte a zilei, când se întâmplă rugăciunile.

Amman

Amman, Iordania

Jordan Pass

Iordania are schema asta de discount Jordan Pass, care mi s-a părut foarte tare. Anulează costul vizei (dacă stai minimum 4 nopți la rând) și ai intrări gratuite la vreo 40 de atracții turistice, dintre care cea mai importantă este Petra.

Sunt 3 variante de pass / 3 categorii de preț, în funcție de câte zile consecutiv vrei să intri la Petra:

1 zi de Petra: 70 JOD
2 zile la Petra: 75 JOD
3 zile la Petra: 80 JOD
Trezoreria văzută de sus, Petra

Trezoreria văzută de sus, Petra

Intrarea la Bethany Beyond the Jordan (sit-ul botezului lui Ioan Botezătorul) nu este inclusă, dar o poți adăuga oricărei variante de pass pentru 8 JOD. În mod normal costă 12 JOD. Și am mai văzut că poți adăuga și o plimbare cu trenul prin Wadi Rum – Journey Through 1916. De fapt un fel de reconstituire a ambuscadei arabilor asupra unui tren condus de otomani, din câte am citit. Doar că era deja sold out când am cumpărat eu Jordan Pass. Altfel, părea ceva interesant – mai multe detalii pe site-ul lor.

Trebuie să îți cumperi pass-ul online, înainte de a intra în țară. A, și este valabil timp de 14 zile de la prima scanare.

Noi l-am avut în varianta printată, l-au ștampilat la intrările de la obiectivele mai importante. La celelalte ne-au crezut și pe cuvânt că îl avem.

A, și aici, ca și în Egipt, am călătorit cu Adi, care scrie pe Cu Rucsacul în Spate. Toate pozele în care apar eu sunt făcute de el. Și cu ocazia asta am constatat că mult mai frumos este să călătorești cu cineva, decât solo.

Deșertul Wadi Rum

Este genial deșertul ăsta

Când am mers și cum a fost vremea în Iordania?

Am mers în Iordania în martieaprilie, mai exact între 17 martie și 5 aprilie și acum, la final aș zice că  a fost o perioadă destul de bine aleasă. La început, cam prima săptămână petrecută prin nord, am avut parte de câteva zile cam friguroase, ploaie și chiar niște fulgi la un moment dat.

Fulguie în Amman

Fulguie în Amman

Dar s-a făcut frumos până la Petra

Dar s-a făcut frumos până la Petra

La Marea Moartă gradele au urcat undeva pe la 23 – 24 °C, dar nu am intrat în apă. Erau câțiva care se încumetau totuși și sigur că aș fi făcut și eu asta, dacă nu testasem deja senzația de plutire involuntară pe malul ălălalt al lacului, în Israel.

Marea Moartă, Iordania

Marea Moartă, Iordania

În Wadi Mujib nu se deschiseseră încă acele frumoase trasee pe care le faci prin apă și de unde pozele văzute pe net arătau peisaje superbe. Nici la mare nu am făcut snorkeling. Deși în Aqaba ajunsesem undeva la 25 °C, apa mării era totuși rece. Oricum, sezonul de vârf pentru Marea Roșie este undeva înspre septembrie – februarie.

Aqaba, Iordania

Aqaba, Iordania

Cam astea au fost lucrurile pe care le-am ratat din cauză de vreme. Deși martie – mai este sezonul de vârf al Iordaniei, începutul poate fi tricky și nu se știe când te mai pălește un fulg de nea.

Oricum, lucrurile s-au schimbat foarte mult în timpul cât am stat în Iordania. La Jerash, am avut soare și un covor de iarbă proaspătă cu flori galbene, printre rămășițele romanilor. Și să fi fost numai un pic mai cald, ar fi devenit complicat să ne plimbăm atât de mult prin Petra, de exemplu. Iar în ziua în care am luat avionul înapoi, în Amman erau 30 °C.

Jerash

Jerash, Iordania

Traseul prin Iordania

Am mers de sus în jos, de la Amman via Jerash până la Aqaba și înapoi, cu opriri prin puncte faimoase de interes. Am stat aproape 3 săptămâni, un slow travel prin țara asta care altfel cred că poate fi văzută undeva în 10 zile, dacă timpul e o problemă și dacă închiriezi o mașină.

Amman (3 nopți) → Jerash (2 nopți) → Marea Moartă (2 nopți) → Aqaba (4 nopți) → Wadi Rum (2 nopți) →  Petra (3 nopți)  → Amman (3 nopți)

Citadela, Amman

Citadela, Amman

Transport Iordania

Spre Amman, am zburat cu Ryanair, prin kiwi.com, pe creditul unui zbor rămas de când a decis Marocul să își închidă granițele. Au în continuare curse de două ori pe săptămână, la prețuri greu de înțeles de mici.

Apoi, prin țară am folosit diverse mijloace de transport – mașină cu șofer, taxi sau Uber, microbuze sau autobuze mai serioase.

Modul recomandat de a vizita țara este cu o mașină închiriată, mai ales dacă vrei să mergi pe Drumul Regelui sau în zona Mării Moarte. Clar îți oferă o mai mare flexibilitate, economisești timp și îți organizezi cum vrei traseul. Eu nu sunt un șofer prea bun și nici nu am mai condus de ceva vreme, așa că nu m-am încumetat și am mers cu transportul în comun.

Wadi Rum, Iordania

Wadi Rum, Iordania

Transportul public din Iordania nu este chiar punctul forte al țării; este limitat la microbuze fără orare prea clare, folosite de localnici, sau autobuze care conectează orașe mai mari. Ca să te deplasezi din loc în loc îți trebuie ceva răbdare și timp.

De la aeroport

Există un bus, Sariyah Airport Express​, de la aeroport spre stația Tabarbour, în Amman. Pleacă la fiecare 30 minute, iar costul unei călătorii este 3.3 JOD / persoană. Biletele se cumpără de la un ghișeu dedicat, e fix în față la Sosiri, cum ieși pe poarta aeroportului. Aici orarul exact. 

Noi l-am combinat cu un UBER pentru a ajunge în centru. Exista și varianta de UBER direct de la aeroport în centru. Am făcut o simulare, iar la momentul ăla cursa ne costa 20 JOD.

În unele zone nu există deloc transport în comun

În unele zone nu există deloc transport în comun

Uber / Careem

Cred că cele mai multe nemulțumiri sau înșelătorii prin călătorii (mai ales prin țări de-astea unde prețurile nu sunt cel mai fix lucru) sunt legate de taxiuri. Așa că aplicațiile de tip Uber mi se par un mod mai confortabil și simplu de a te deplasa – vezi de la început cât te costă, îți setezi adresa ca să nu existe discuții, plătești cu cardul și nu bănănăi să cauți mașină prin stradă.

Am folosit Uber doar în Amman. Am comparat mereu prețurile cu Careem, subsidiara Uber-ului pentru zona asta de lume, dar Uber a fost mereu mai ok ca preț.

Vechea gară din Amman

Vechea gară din Amman

Taxi

Taxi-urile le găsești peste tot, te claxonează ușor pe stradă, dar nu sunt prea insistenți. Am mers cu taxi în Aqaba, Amman, Jerash. Unde a fost posibil, ne-am folosit de prețurile din Uber pentru a negocia prețul unui taxi.

Amman, Iordania

Amman, Iordania

Microbuz

Sunt cea mai comună formă de deplasare. De cele mai multe ori pleacă spre destinație numai atunci când sunt 100% pline, deci nu știi mai niciodată care este exact timpul de așteptare. Nu prea se stă în picioare și pasagerii se așază în așa fel încât persoanele de sex opus, care nu călătoresc împreună, să nu stea unele lângă altele. Nu au locuri de depozitare, așa că trebuie să îți ții bagajele în brațe. Biletele se cumpără din autobuz și dacă vrei să folosești semnalul local pentru a anunța că vrei să cobori, bați cu o monedă în geam.

Le-am folosit pe mai multe rute în Iordania, dus – întors: Amman – Jerash, Amman – Marea Moartă, Amman – Madaba, mai des în parte de nord a țării. Sunt destul de ieftine, cel mai mult cred că am plătit undeva la 2 JOD / persoană.

Wadi Rum, Iordania

Wadi Rum, Iordania

Autobuz pentru turiști

Noi am mers cu cele de JETT, au autobuze mari, confortabile, pleacă după un orar prestabilit și poți cumpăra biletele online, de pe site. Au mai multe rute zilnice, în principiu între punctele de interes turistic – Aqaba, Petra, Wadi Rum, Amman.

Poți cumpăra și băuturici „on board” (ceai & cafea) și doar o dată s-a stricat autobuzul și a trebuit să îl schimbăm. Nu opresc pe drum să ia alți mușterii, ceea ce face ca timpul estimat până la destinație să fie cât de cât corect. Cea mai scumpă cursă a fost între Amman și Aqaba, 10 JOD.

Jerash, Iordania

Jerash, Iordania

Mașină cu șofer

În cazul în care nu ai mașină, prin anumite zone ale țării chiar nu ai cum să te deplasezi și să ajungi la locurile pe care ți le-ai notat pe traseul făcut de acasă. Așa cum ni s-a întâmplat și nouă la zona lu’ Marea Moartă.

Aici am „închiriat” un șofer cu mașină care ne-a dus o zi pe un traseu creat de noi. Am plătit 70 JOD și ne-am plimbat aproximativ 10 ore.

Marea Moartă. Iordania

Marea Moartă. Iordania

Cazare Iordania

Cazare în Iordania este pentru fiecare buzunar, mai ales în orașe. Când vine vorba de zone mai remote, ca Marea Moartă sau Wadi Rum, opțiunile se mai reduc. În general am obținut prețuri foarte bune, dar a fost cumva și începutul sezonului, când cererea nu era chiar cea mai mare. Am avut cazări decente, iar una chiar foarte tare.

Amman, Iordania

Amman, Iordania

Unde am stat noi:

Fix în centru! Ca zonă, nu știu unde ai putea sta mai bine! Toate sunt aproape – restaurantul vestit și ieftin Hashem, cafenelele frumoase, Rainbow Street, chestiile de vizitat. Am stat de două ori aici, și când am ajuns și în ultimele zile din Amman.

Am obținut și un super preț, din booking.com, pe care l-am negociat și la a doua venire – 12 JOD / noapte.

Camera a fost decentă, a doua oară am primit însă una pentru fumători, dar nu ne-am dat seama de la început și nu am mai schimbat. Prosoape am obținut a doua zi de dimineață și nu exista serviciul de curățenie în cameră. Am mai avut și niște probleme cu baia, care, pentru că nu avea panta corectă, revărsa apa spre cameră, în loc să o ghideze spre scurgere.

Dar lucrurile astea nu ne-au deranjat prea tare, nu suntem pretențioși.

Preț / noapte: 12 JOD.
Poarta lui Hadrian, Jerash

Jerash, Iordania

Jerash:  Odibat Studioes 

Camera în sine a fost foarte ok, nimic de reproșat. Totul regulamentar, ba chiar mini bucătărie și balcon și priveliște drăguță cu orașul. Doar că era la vreo 2 km distanță de centru / situl arheologic. Și ăștia 2 km erau în super pantă, la dus. Am mers mereu cu taxi.

Dacă ai mașină, cred că e în regulă. Dar altfel, nu aș mai sta a doua oară.

Preț / noapte: 20 JOD.
Marea Moartă, Iordania

Marea Moartă, Iordania

Marea Moartă: Ramada Resort Dead Sea

A fost cel mai ieftin hotel de la Marea Moartă pe care l-am găsit, ăsta fiind și motivul pentru care l-am ales. Este o cazare ok, cu multe facilități – piscină cu apă caldă, spa, plajă la Marea Moartă și minibus gratuit care să te ducă la plajă, restaurant și altele specifice unui lanț hotelier de genul ăsta.

Hotelul însă este destul de izolat, la vreo 2 km de vreun magazin sau de cafenea. Nu că nu ai avea acolo tot ce îți trebuie, dar parcă nu voiam chiar să stăm doar la hotel. Din nou am simțit absența unei mașini. Chiar și o bicicletă era bună, dar nu cred că se practică pe la case de-astea.

Preț / noapte: 57 JOD.
Aqaba

Aqaba, Iordania

Aqaba: Cedar Hotel

Mi-a plăcut de hotelul ăsta, mai ales de angajați. Mereu când mă găseam pe la recepție am primit câte ceva, fie ceai, fie prăjiturică. Foarte bună locație, în centrul orașului, aproape de port, de restaurante și plajă.

Aici am avut și mic dejun, foarte binevenit. Am petrecut 4 nopți și aș mai sta aici dacă m-aș întoarce în Aqaba.

Preț / noapte: 28 JOD. Mic dejun inclus.
Wadi Rum, Iordania

Wadi Rum, Iordania

Ce tare a fost camp-ul ăsta, o experiență în sine, una dintre cazările mele preferate și nu doar din Iordania. Ceea ce face ca locul ăsta așa special este familia care îl deține și conduce.

Cortul în care am stat a fost foarte curat, cu priveliște superbă, baie privată și apă caldă și internet numai bun pentru job! Și a fost chiar cald noaptea.

În prețul camerei am avut cina și micul dejun incluse (plus ceai și gustări pe parcursul zilei). Mâncarea a fost foarte foarte bună, iar zerb-ul a fost punctul de rezistență. Mai ales că mi-au și explicat & arătat cum se face. Este un fel de mâncare tradițional beduin, gătit într-o groapă în pământ. O etajeră metalică – carnea și legume sus (noi am avut pui), iar orez peste care a curs sucul de la carne, în timp ce se prăjea – se bagă în groapă și stă acolo câteva ore. Delicioasă. Plus alte bunătăți.

După masa s-a pus de o discotecă, unde a fost clar că oamenii ăștia dansau cu tragere de inimă, nu doar ca să distreze oaspeții, dar și pentru că lor le făcea plăcere. Într-una dintre seri i-am surprins încinși la un Pinguin (am pus și Shazam să mă asigur că el, The Penguin, este).

Wadi Rum, Iordania

Wadi Rum, Iordania

Dar cel mai mult mi-a plăcut turul prin deșert unde ghid ne-a fost Taej (sper că scriu bine numele lui), omulețul ăsta micuț care ne-a povestit și arătat o mulțime de lucruri, am gătit (cumva) împreună, am băut o grămadă de pahare de ceai, am stat mult în locuri ce nu apăreau în traseele turistice, doar pentru că ne simțeam bine. A fost o experiență genială! Și, deși știu că nu am un termen de comparație și că poate ar fi fost la fel și la alții, sunt convinsă că nu a fost doar meritul deșertului.

Un alt plus al camp-ului este că poți ajunge cu mașina ta, dacă ai, direct aici. Este accesibil pe drumul de piatră, deci nu îți trebuie 4X4.

Preț / noapte: 16 JOD. Mic dejun & cină incluse.
Petra, Iordania

Petra, Iordania

Destul de ok și hotelul ăsta, la vreo 20 min de mers pe jos de intrarea în Petra. Faptul că aveau transport gratuit inclus până aici este un plus. Camera ok, curată și curățată zilnic (dacă voiai). Puțin cam mică, ușor deranjant când nu călătorești sub formă de cuplu sau familie.

Daaar, cu cel mai morocănos manager ever! Deși punea întrebările corecte, se interesa de starea noastră, rezolva lucrurile de care aveam nevoie (narghilea, transport la Petruța, Petra by Night), părea că mereu ne ceartă și că e mereu încruntat de la ceva. ?

Preț / noapte: 22 JOD.

Ce trebuie văzut / făcut musai?

(top din locurile și lucrurile pe care eu le-am văzut / făcut)

Sunt multe locuri de văzut în Iordania, de sus până jos natura & toți care s-au perindat pe aici au lăsat o moștenire, două. Castele prin deșert, coloane fără număr, morminte spectaculoase, lacuri cu aer sărat de mare sau marea unde se lăfăie pești îmbrăcați fancy – colorat. Dar, în topul meu de preferințe, așa s-au clasat –

1
Wadi Rum Moamă ce tare e deșertul ăsta! Sunt niște peisaje spectaculoase care pot să arate diferit în funcție de momentul zilei. Pe la prânz, se ridicau valuri valuri de nisip și praf, apoi totul a încremenit și-a venit apusul care a saturat fiecare nuanță. Și pe urmă au venit stelele și incredibilul cer de deșert. Și liniștea... e atât de liniște. Și ai și posibilitatea de testa, cumva, modul de viață al beduinilor. Cu cheie la cort și apă caldă, adevărat. Dar totuși...
Wadi Rum, Iordania

Wadi Rum, Iordania

2
Petra Îmi vine tare greu să înțeleg cu locul ăsta a putut fi păstrat secret atâta timp. Este de departe atracția numărul 1 din Iordania, se vede cu ochiul liber după mulțimile care se revarsă pe aici încă de dimineață. Deși ai nevoie de 1 zi, chiar două, pentru a te mișca pe îndelete și a înțelege cât de vast este situl, va merita maxim chiar și pentru o oprire de 30 min, cât să te minunezi prin Siq, către Trezorerie.
Petra, Iordania

Petra, Iordania

3
Amman Ce oraș surprinzător este capitala Iordaniei! Cel puțin prin partea asta centrală, unde am stat câteva zile. Cu restaurante fancy, cu graffiti-uri elaborate, cu multe cafenele colorate, aranjate și decorate frumos, unde mirosea dulce a narghilea și unde fiecare masă are un norișor al ei. Și chiar dacă din locurile astea cobori în souk-uri, care nu se dezic de clasicul balamuc, sau la bodegi unde îți afunzi mâinile în mâncare, zonele se îmbină cumva firesc. Iar la toate astea se adaugă și urmele romanilor, lăsate conștiincios în stare bună.
Amman, Iordania

Amman, Iordania

Ce-am mâncat și băut?

Ce bun am mâncat pe aici! Fiind punct de rută al caravanelor care transportau diverse ingrediente faimoase, orez sau condimentele indienilor, Iordania s-a inspirat mult de pe la cei care se perindau pe aici, mai ales de la apropiații turci și libanezi.

Falafel proaspăt

Falafel proaspăt

Am mâncat cel mai bun falafel, clar! Am fost super impresionată de cel sub formă de sandviș, în lipie și cu salată. Delicios! Ne-a dus șoferul nostru de la Marea Moartă la o dugheană, în Madaba. Da’ m-a contrazis când i-am spus că e cel mai bun, a zis că mai bun este în Amman, la o gheretă de pe Rainbow Street. Am vrut să verificăm dacă-i adevărat, mai ales că știam locul de care vorbea, doar că nu am mai ajuns.

Resaurant fancy pe Rainbow Street

Resaurant fancy pe Rainbow Street, Amman

Oricum, falafel și hummus am mâncat aproape zilnic. Plus multe altele din categoria de aperitive:

Baba ganoush (un fel de salată din vinete la grătar, care se traduce cu „preferata tatălui”)
Muhammara (o pastă de ardei cu alune, condimente și ulei de măsline)
Zaatar (un mix de ierburi, unde cimbrul e dominant. De obicei luam manaqeesh cu zaatar, dar se poate mânca și de sine stătător, cu ulei de măsline. Am luat un pachețel și acasă)
Manaqeesh ( o lipie cu diverse ierburi sau brânză)
Muttabal ( o pastă tot din vinete, dar mai cremoasă decât baba ganoush)
Fatteh (un fel de mâncare cu pită crocantă amestecată cu năut, hummus, iaurt, usturoi, ulei de măsline și ierburi)
Masă copioasă la Hasheem

Masă copioasă la Hasheem

Problema cu aperitivele astea de tip pastă era că mâncam fooooarte multă pâine. În restaurantele mai locale nu prea primești și tacâmuri, mănânci cu mâna și cu lipia pe post de lingură. Doar că mănânci și lingura cu fiecare îmbucătură. Oricum, pâinea e atât de bună!

Piață în Amman

Piață în Amman

Din categoria mâncărurilor mai serioase am testat așa:

Mansaf (un fel de mâncare faimos, o specialitate a beduinilor: miel, orez și alune care vin însoțite de un bol cu sos din iaurt și condimente; arată ca o ciorbă de burtă. Sosul se pune peste carne și orez și se mănâncă împreună. Nu a fost chiar favoritul meu, dar oamenii pe acolo se mândresc cu preparatul ăsta
Shwarma (am testat în mai multe locuri, destul de simplă, doar carne și ceva legume – nu așa, cu de toate cum e la noi)
Shish tawouq (frigărui de pui, foarte fragedă și gustoasă carnea)
Makloubeh (orez cu felii de vinete, conopidă, alune și carne, opțional. Noi am avut pui. Foarte bun!)
Zerb (tot beduinii gătesc și asta, într-o groapă în pământ. O etajeră metalică - carnea și legume sus, iar orez peste care a curs sucul de la carne, în timp ce se prăjea – se bagă în groapă și stă acolo, la foc, câteva ore.)

Majoritatea meselor vin însoțite de murături.

Zerb în Wadi Rum

Zerb în Wadi Rum

Dar cel mai tare și mai tare îmi voi aminti un fel de mâncare! Gallaya! Deși mai mâncasem într-un restaurant în Amman, unde a fost bună, nu s-a comparat cu cea pentru care am tăiat eu (o parte din) roșii și pe care ne-a gătit-o în deșert, la foc făcut cu niște bețe găsite pe acolo, ghidul nostru beduin. A fost absolut delicioasă! Este un fel de mâncare destul de simplu – roșii, usturoi, ceapă, niște condimente și un ardei (dacă vrei picant), dar se pare că deșertul are puterea de a face ca totul să fie mai bun acolo. Cel puțin așa zicea Tajek, beduinul.

Gătind în Wadi Rum

Gătind în Wadi Rum

Deserturile sunt pasiune națională, clar! Există peste tot magazinașe cu produse din categoria baclavalei, tare apetisante cum sunt ele aranjate în tăvi mari, circulare. Piesa de rezistență este kunafeh, un desert care dă dependență, făcut din aluat și brânză care se întinde când este caldă, scăldată în sirop și pudrată cu fistic. Yummy!

Tăvi de kunafeh în Amman

Tăvi de kunafeh în Amman

Băuturi

Cât ceai negru pot bea oamenii ăștia! Am și întrebat la un moment dat – da’ cât beți pe zi? Aaaaa, continuu! Vine în 3 variante – cu zahăr, puțin zahăr sau fără. Iar uneori primești și plăntuțe de mentă, cu care să îl aromezi. Pe la orașe, se poartă mai fancy – la pliculeț. Dar al beduinilor este de departe mai bun – îl fac din planta de ceai la care mai pun niște buruieni verzi. Nu am înțeles exact cum se numește, deși s-a chinuit omulețul să îmi explice. Cred că într-o zi am băut vreo 15 de păhărele. Mici, ce-i drept.

Ceai în deșert

Ceai în deșert

Și cafeaua este populară, fiecare magazin ce are un ibric își zice cafenea. De cele mai multe ori vine aromată cu cardamom și cu un strat gros de zaț depus pe fundul paharului.

Apă am primit aproape în toate restaurantele și hotelurile pe unde am stat.

Desigur, și sucurile de fructe sunt peste tot, disponibile în diverse sortimente – portocale, rodie, trestie de zahăr.

Alcoolicele

Cu băuturile alcoolice a fost mai greu. Iordania produce vin și bere, dar nu le-am prea găsit pe la terasele pe care le frecventam. Erau cel puțin un liquor store în centrul Ammanului, dar berea ni s-a părut mult prea scumpă – 5 JOD (aprox. 32 lei) pentru o sticlă mică de Heineken.

În Aqaba, zonă duty-free, prețurile erau ușor mai ok. Am cumpărat de acolo câteva sticle de bere Petra (pentru 1.5 JOD / vreo 10 lei) și niște vin. Cei de la hotel au fost de acord să le bem pe terasă.

Bere Petra, Iordania

Bere Petra, Iordania

Vin în duty free, Aqaba

Vin în duty free, Aqaba

Ramadan

Am prins și vreo două zile de Ramadan, când musulmanii se abțin de la a bea, mânca sau fuma pe timpul zilei. Deși aici perioada de post mi s-a părut mai evidentă față de Egipt, în principiu, nu ne-a afectat. Locurile de mâncat erau mai greu de găsit, dar restul lucrurilor nu păreau afectate – magazinele erau deschise, autobuzele circulau normal, atracțiile au rămas deschise.

As Salt, Iordania

As Salt, Iordania

Deși poate nu neapărat cea mai recomandată perioadă de a călători pe aici, Ramadanul are totuși un vibe pe care nu îl simți în restul timpului. Era foarte tare momentul în care vine dezlegarea la masă – aduce la pachet o liniște-acalmie de vreo 30 minute, când străzile se golesc, mașinile se împuținează, magazinele trag obloanele. Toți mănâncă atunci. Și-apoi se revarsă pe străzile decorate cu luminițe ca de Crăciun, în mulțimi zgomotoase. Parcă în fiecare seară era o sărbătoare.

Deși mie nu prea mi-a ieșit, este recomandat să încerci să te abții de la a bea sau a mânca pe stradă sau în fața musulmanilor care postesc.

Petra

Petra

Siq, Petra

Siq, Petra

SIM Card & Internet

Este ok internetul în Iordania, până și la cazarea din deșert am avut wi-fi. Peste tot a fost bun și am putut să și lucrăm.

Din aeroport, la sosire în Amman, am cumpărat și un SIM Card cu 15 GB, valabil o lună. A fost de la Orange, am plătit 15 JOD (95 lei) și mi l-au setat direct la ghișeu. Există și variante mai ieftine, pentru perioade mai scurte. Aici mai multe detalii despre oferta celor de la Orange pentru vizitatori.

Petra, beduini la narghilea

Petra, beduini la narghilea

Cumpărăturile în Iordania

Iordania nu este neapărat cea mai ieftină țară, așa că nu am cumpărat prea multe. Nici faptul că am avut doar bagaj de cabină nu a fost foarte ajutător în acest sens.

Totuși, într-o țară cu așa tradiție în artizanat, am admirat multe produse și tare mi le-aș fi dorit. Fac niște covorașe absolut superbe și înțeleg că e o tradiție veche la ei. Mi-au plăcut foarte tare mozaicurile, migăloase și foarte detaliate. Din întâmplare, am ajuns și într-un workshop, unde ne-au explicat cum se fac și le-am plăcut și mai tare după asta. Tot aici am văzut și ouă de struț pictate, o artă și ea.

Shopping în Iordania

Shopping în Iordania

La hăinuțele brodate nu am rezistat și am mi-am luat totuși o haină frumos colorată, din Aqaba, de la Johud Al-Ayadi. Este o asociație non-profit, înființată de prințesa Basma Bint Talal, care să dea femeilor din Aqaba posibilitatea să vândă obiectele de artizanat pe care le creează. Este foarte drăguț magazinul.

Drumurile din Petra sunt presărate cu minunății de-astea.

Drumurile din Petra sunt presărate cu minunății de-astea.

Iar de la beduini mi-am luat niște cercei de care sunt tare mândră, bijuteriile fiind tare iubite prin țara asta. În Amman erau zone întregi cu magazine dedicate aurului & argintului.

Am mai luat de pe aici dulciuri, condimente, ceai și produse cosmetice cu nămol și săruri de la Marea Moartă.

Și aici se practică negocierea, dar parcă nu cu o plajă atât de mare, față de cum făceam în Egipt, de exemplu.

Bani & costuri în Iordania

Moneda locală este dinarul iordanian (JOD), iar iordanienii îi zic foarte drăguț „jay-dee”.

La momentul la care am fost noi 1 JOD însemna 6.5 lei / 1.30 eur. Pentru rate de schimb la zi verifică xe.com.

Sunt multe locuri unde poți plăti cu cardul, dar mai mult prin părțile și la facilitățile turistice. Cred că jumătate dintre cheltuieli la mine au fost făcute cu cardul.

Marea Moartă

Marea Moartă, Iordania

Bancomatele sunt destul de răspândite, chiar și prin orașele mai micuțe. Există un comision de retragere, 4 – 5 JOD. De-asta am încercat să nu facem mai mult de două retrageri. Am folosi Revolut-ul (VISA) fără probleme

Toată călătoria a costat în jur de 1000 JOD pentru o persoană – Jordan Pass, asigurare de călătorie, cazări, mese, tururi, transport. Mai puțin biletele de avion Am stat 3 săptămâni și am vizitat cam toate atracțiile care au apărut pe traseu. ?

Jerash

Jerash, Iordania

Aici niște costuri orientative:

Jordan Pass – 75 JOD
Narghilea – 5 JOD
Cost aproximativ cină – 10 JOD / persoană
Bus Amman – Aqaba - 10 JOD
Bus Amman – Marea Moartă – 2 JOD / persoană
Taxi Petra – Little Petra – 20 JOD, dus – întors
Tur full day în Wadi Rum, 2 persoane, prânz inclus – 90 JOD
Tur customizat, full day la Marea Moartă, 2 persoane – 70 JOD
Petra by Night – 17 JOD
Tur full day în Wadi Rum, 2 persoane, prânz inclus – 90 JOD
Intrare izvoarele termale de la Ma’in – 15 JOD
Intrare la Locul botezului lui Isus – 12 JOD (8 dacă se cumpără cu Jordan Pass)
Intrare Mt. Nebo – 2 JOD
Intrare Panorama Dead Sea - 2 JOD
Petra by Day

Petra by Day

Petra by Night

Petra by Night

Este periculos?

Iordania nu mi s-a părut absolut deloc o țară periculoasă. Cu toată poziția ei și vecinii dușmănoși. Am stat până seara târziu pe străzi, am lăsat lucruri nesupravegheate, am avut încredere în oameni să ne indice diverse. Nu numai că nu am fost victimele vreunui scam, dar nici nu a încercat cineva ceva de genul ăsta cu noi. Prețurile au fost mereu corecte – la bus, la patiserie, la taxi.

Localnicii sunt super prietenoși și mereu dispuși să ajute. Chiar dacă nu vorbeau engleză sigur avea vreun cunoscut căruia să îi telefoneze sau pe care să îl cheme să ne ajute cu vreo indicație. Le place să vorbească, să afle de unde ești și să îți pozeze.

Wadi Rum Village

Wadi Rum Village

Viza Iordania

Este nevoie de viză pentru a intra în Iordania. Se poate cumpăra, pentru 40 JOD, de la aeroport și de la majoritatea punctelor de frontieră terestră. Dar, dacă îți iei Jordan Pass înainte a ajunge în țară și stai minim 4 nopți, nu mai plătești taxa de viză. Ceea ce este mai mult decât recomandat.

Marea Moartă

Marea Moartă

Ghid de vacanță

Jordan, Lonely Planet, publicat în iulie, 2018

Wadi Rum

Wadi Rum

Beduini

Beduini

Comments:

  • septembrie 21, 2022

    Fotografiile postate sunt superbe! <3

    reply...
  • Cristi

    octombrie 17, 2022

    Mulțumesc pentru articol, o adevărată sursa de inspirație.Am ales aceeași cazare ca și voi în Wadi Rum.Credeti ca e prea mult facă stam 2 nopți?n as vrea sa fim pe fuga.mai țineți minte cât ati plătit pentru turul cu jeep ul prin desert?Ma gândesc la un tur de o zi..ceva ponturi pentru mine?

    reply...
  • Nicoleta

    martie 12, 2023

    Hei. Biletele de autobuz Jett le-ati achizitionat utilizand cardul Revolut? Eu am incercat fara succes sa cumpar online bilete de autobuz nefiind acceptata plata. Daca aveti vreo sugestie pentru aceasta problema, as fi super recunoscatoare. Am incercat si cu alt card Visa …tot fara succes. Multumesc.

    reply...

Comentează ceva...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.