Bine de știut când călătorești în: Turcia

TurciaTurcia: informații ce ar putea fi utile
Spread the love

În ultimii ani am făcut noi niște calcule și algoritmi, permutări și combinări de buget și zile de concediu și am reușit să călătorim cam de două ori pe an – o vacanță mai mare iarna, în perioada aia tristă de început de an, după sărbători, când se dau luminițele jos de pe străzi și de prin brazi, și încă o vacanță mai micuță la final de vară / început de toamnă, când e ziua mea și Răzvan nu știe ce cadou să mai ia.

Așa că, în anul 2014 m-o dus în Turcia. O surpriză fooarte plăcută pentru mine, căci, în afară de Istanbul, nu știam prea multe despre locurile frumoase din țara asta. Și, având în vedere evenimentele recente, cred că tare bine am ales.

Nazar

În folclorul turcilor, nazar, amuleta asta în formă de ochi, te protejează de deochi și energiile negative.

 • Când am mers?

 Noi am fost în perioada 22 august – 7 septembrie 2014 (16 zile) și a fost perfect din punct de vedere al vremii, ba chiar un pic prea cald în zona Anatoliei Centrale. Nu a plouat deloc și nici parte de alte fenomene nu am avut.

Nu a fost nici aglomerat. În afară de Istanbul, unde era destul de mult trafic – atât pe străzi, cât și pe la muzee și celelalte obiective, restul țării a fost relaxată și aerisită. Chiar și în Cappadocia am reușit să găsesc o plimbare cu balonul de pe o zi pe alta.

 • Unde am mers?

Am încercat să încropesc un traseu care să includă cât mai multe dintre locurile și lucrurile pe care să nu le ratezi în Turcia, dar care să ne dea timp să mai și zacem în formă de steluță de mare pe câte-o plajă de-aia cu nisip alb-gălbui.

București → Istanbul (2 nopți)Ankara (1 noapte) → Cappadocia / Goreme (2 nopți)  → Side (1 noapte) Olympos (2 nopți)Patara (2 nopți)  → Pamukkale (1 noapte)  → Foça (2 nopți)  → Eceabat (1 noapte) → București

Road trip Turcia

Traseu road trip Turcia

 • Cu ce-am fost?

Am mers cu mașina noastră, lista mea de locuri unde trebuia să ajungem se tot lungea pe măsură ce ne întâlneam și discutam cu călători pasionați, care se îndrăgostiseră de Turcia. Și oricum, distanța București – Istanbul nu este chiar așa de mare, iar să ai mașina la dispoziție îți dă o mare libertate de mișcare. Știam noi că Istanbulul este cam haotic în ceea ce privește condusul, Răzvan chiar îl mai vizitase cu câțiva ani în urmă, însă planul era să nu ne deplasam deloc prin oraș – ajungem la hotel, parcăm și mai scoatem mașina abia când plecăm spre Ankara.  

 • Unde am stat?

În principiu am folosit booking.com – pentru orașele de început (Istanbul și Ankara). Apoi, fie am rezervat cu o zi – două înainte de a ajunge într-un nou oraș / sat sau am căutat la fața locului. Cu booking.com, de obicei, am obținut prețuri mai bune decât la recepție.

Istanbul: Taksim Safe House,
Ankara: Hotel Verda,
Goreme: Kayatas Hotel,
Side: Lemas Suite Hotel by Kulabey,
Olympos: Varuna Pensyon,
Patara: Hotel Patara Sun Club
Pamukkale: Beyaz Kale Hotel
Foça: Ensar Hotel,
Eceabat: Aqua Boss Hotel.

Taksim Safe House,

Taksim Safe House, hostelul din Istanbul

 • Ce trebuie văzut / făcut musai?* 

  1. Plimbarea cu balonul cu aer cald deasupra Cappadociei ce îți oferă o priveliște minunată a șemineelor și a reliefului ondulat din această zonă.
  2. Istanbulcu tot ce înseamnă el – obiective (Moscheea Albastră, Hagia Sofia, Topkapi etc), plimbări (pe Bosfor, prin Taksim, pe Galata Bridge sau pe străzi), cumpărături (bazarurile), mâncarea (feluritele moduri de a prepara vinetele, pide, baclava, supa de linte).
  3. Patara – cea mai lungă plajă din Turcia este un loc superb pentru a te refugia pe coasta Mediteranei. Totodată, Patara este plaja ce aparține ziua turiștilor, iar noaptea devine teritoriul broscuțelor țestoase. Un sit roman răsare dintre dune, iar cazare se găsește în feericul sat Gelemiș.

*top din locurile pe care eu le-am văzut / făcut

 • Hagia Sofia

  Hagia Sofia, unul dintre obiectivele din Istanbul.

  • Ce-am mâncat și băut bun?

  Mâncarea turcilor este fooarte bună, nu mi s-a întâmplat să nu îmi placă ceva, să nu știu ce să aleg sau să mă ridic de la masă cu gândul „parcă aș mai mânca ceva”. Ba dimpotrivă, de cele m-ai multe ori mă gândeam „eu de aici voi mai putea, oare, să mă ridic?”. Însă, două preparate mi-au rămas tare dragi:

  Pește în pâine – pe care l-am găsit în zona podului Galata, în Istanbul. Peștele proaspăt este gătit pe loc, aroma de grătar și mirodeniile făcându-l absolut delicios.

  Gozleme – un fel de clătite umplute cu diverse: brânză, ciuperci, pui etc. Se găsesc peste tot, iar preferatele mele sunt cele cu cartofi.

  Pe lângă asta, am băut de fiecare dată cu plăcere Efes-ul turcesc sau ceaiul negru în pahare în formă de clepsidră.

  Ceai negru, turcesc

  Ceai negru, turcesc

  • Ce am cumpărat?

  Din Turcia m-am întors cu o grămadă de lucrușoare – haine, fețe de perne, semne de carte, mirodenii și condimente, brățări sau obiecte decorative, ceai și narghilea.

  Suveniruri din Turcia

  Suveniruri din Turcia

  • Bănuții

  Moneda Turciei este lira turcească. Cardurile bancare se pot folosi în majoritatea hotelurilor, restaurantelor, magazinelor etc. Însă, în sătucele din provincie sau magazinele mici, cel mai bine este să ai cash. ATM-urile sunt răspândite. Ratele de schimb sunt mai bune în Turcia, deci nu este recomandat să aduci lire de acasă. Și nici să rămâi cu ele.

  • Viză

  Pentru Turcia nu ai nevoie de viză, însă, pentru că nu se află în UE, ai nevoie de pașaport valabil.

  • Este periculos?

  La vremea aceea, nu ne-am simțit nicio clipă în pericol sau în nesiguranță, în niciun loc din câte am fost în Turcia. Ba chiar am luat și autostopiști.

  • Lectură de vacanță:

  Citind Lolita in Teheran, Azar Nafisi.

  • Ghid de vacanță:

  The Rough Guide to Turkey, a 8a ediție publicată în iunie 2013

  Nicio clipă nu ne-am simțit în nesiguranță

  Nicio clipă nu ne-am simțit în nesiguranță, indiferent de zona pe care am vizitat-o.

 

Post a Comment

No apps configured. Please contact your administrator.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.